Новини

Вп‘ятеро більше видалень ока за три місяці вторгнення, аніж за всю війну: офтальмологи Дніпропетровщини розповіли про свою роботу й новий характер травм

!IMG_0022

Щодня в одній з офтальмологічних лікарень області проводять 10-12 оперативних втручань різного ступеню складності. Медики розповідають: нині пацієнти надходять з важчими травмами, аніж у 2014-му році.

«За вісім років війни в нашому медзакладі прооперували 8 пацієнтів з травмами, що призвели до повного руйнування ока і його видалення. А за три місяці повномасштабного вторгнення вже зробили більше 40 подібних видалень очей. Багато зараз страждає й цивільних, які під час «прильотів» стоять біля вікна й отримують ураження від скла, що розлетілось. Для ока достатньо двох порізів, аби людина повністю втратила зір», – каже Марина Грига, лікарка-офтальмологиня.

Ситуацію ускладнює ще й те, що травмовані чи хворі не в змозі швидко звернутись по допомогу. Затримка в лікуванні тягне за собою незворотні процеси.

«Око необхідно «збирати» в першу добу після отримання травми. Інакше наслідки будуть жахливими. Основна ж проблема нетравматичних уражень – застарілі хвороби. Наприклад, глаукому необхідно лікувати швидко, але не всі українці можуть отримати допомогу. Кон’юнктивіт можна вилікувати за пару діб, за умови що людина своєчасно звернулась до лікаря. Тому у переселенців, наприклад, часто ми лікуємо навіть не сам недуг, а вже ускладнення від нього», – розповіли в медзакладі.

Лікують в медзакладі й цивільних громадян, які мають проблеми з зором. Одному з пацієнтів днями видалили катаракту.

«Я вже не сподівався, що бачитиму на праве око. Але тепер зір майже повністю відновився», – розповів 81-річний пацієнт Микола Сакович.

В лікарні щороку проводять більше 12 тисяч офтальмологічних операцій. Всім травмованим і людям, які мають офтальмологічні хвороби, лікарі радять якнайшвидше звертатись за консультаціями офтальмологів у найближчих до них клініках.

!IMG_0016 IMG_0034

2 4 5 7 9