Новини

Вшанування пам’яті Героїв – 101 рік бою під Крутами!

unnamed (8)

Сьогодні вся країна згадує подію, яка увійшла навічно в історію як символ патріотизму, жертовності та хоробрості. Саме 29 січня 1918 року, українські курсанти, студенти та школярі на залізничній станції Крути, що на Чернігівщині, героїчно загинули в бою з армією більшовиків. Усі деталі тих кривавих подій згадували у Дніпрі біля найвищого прапору в Україні. Представники обласної ради, духовенства, військові підрозділи, громадські організації та усі небайдужі долучилися до пам’ятних урочистостей. Під гру оркестру пройшов марш військових. Загиблих курсантів вшанували хвилиною мовчання.

Зараз учасників того бою українці називають «першими кіборгами». Відважні молодики у складі трьохсот осіб протистояли багатотисячній армії надісланої Москвою. Сміливі оборонці змогли затримати загарбників на принципові чотири дні. Таким чином, добровольці Української Народної Республіки утримали столицю на час, необхідний для укладення Брест-Литовського миру, який означав міжнародне визнання незалежності УНР.

«Бій під Крутами є одним із багатьох битв українського народу за незалежність. Втім, саме ця подія займає визначне місце в історії. Стриманий на декілька днів наступ більшовиків, дав основу нашій державності.  Самовідданість, сміливість та незламність нашого народу ми демонструємо і зараз! Небесна Сотня на Революції Гідності, бійці на війні, волонтери в тилу. Саме за цей волелюбний дух і незламність нас шанують у світі. Вічна пам’ять учасникам бою під Крутами! Повага до всіх сучасників, до тих, хто в наші часи має силу волі відстоювати інтереси держави і майбутнього!» – зауважив голова обласної ради Гліб Пригунов.