Новини

В Дніпропетровській обласній раді відбулось засідання координаційної ради з протидії поширенню наркоманії серед неповнолітніх

!DOR06830

На засіданні були присутні нардепи, депутати облради, представники ДніпроОДА, Управління боротьби з наркозлочинністю та комунальних підприємств області, експерти департаментів, волонтери Червоно Хреста.

«Проблема наркоманії сьогодні є не лише медичною, а й серйозною соціально-правовою проблемою українського загалу. Формування залежності в подальшому стає рушійною силою до вчинення наркозлочинів. Ми розуміємо це і тому комплексно підходимо до вирішення цього виклику, створюючи програми із попередження наркоманії серед неповнолітніх. Одна з таких успішно діє на Дніпропетровщині. Нині ми плануємо залучити до неї Харківську й Запорізьку області», — сказав нардеп України та заступник голови Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Вʼячеслав Медяник.

Під час засідання учасники обговорили нагальні питання та визначились із пріоритетними напрямами роботи на цей рік.

«Ми створили цю раду ще у 2021 році. За цей час для селищних, сільських, міських рад ми розробили алгоритм дій при виявлені дитини у стані наркотичного сп’яніння. Головний результат нашої роботи – перша в Україні комплексна програма профілактики залежностей серед дітей. Це наш з вами план дій на наступні 5 років», — звернувся до присутніх голова Координаційної ради Михайло Кошляк.

Регіональна комплексна програма профілактики залежностей охоплює напрями освіти, охорони здоров’я, правоохоронної та інформаційної сфер задля захисту неповнолітніх від наркоманії та інших залежностей. Серед заходів програми — проведення просвітницьких, соціальних, виховних тематичних акцій, створення у закладах освіти інформаційних стендів та скриньок довіри, забезпечення належної охорони закладів освіти тощо. Ці та інші заходи продовжують впроваджувати в області і цього року.

«За статистикою, кожен 10-й мешканець Дніпропетровщини вчиняє наркозлочини і майже кожен 5-й є споживачем наркотиків. Більше того, за останні роки кількість неповнолітніх споживачів наркотиків із цілком благополучних сімей зростає. Непоодинокими стали випадки збуту наркотичних засобів та психотропних речовин у закладах освіти. Тому на Дніпропетровщині ми продовжуємо співпрацювати з органами влади, освітянами і фахівцями, що працюють з дітьми, аби виявити споживачів наркотиків та врятувати їх від залежності», — сказав заступник начальника ГУ Нацполіції Володимир Богоніс.

Нині в області на алкоголізм страждають 38,5 осіб на 100 тис. населення, на наркоманію – 18,1 осіб на 100 тис. населення.