Новини

В Україні планують оголосити 2018-й роком культурної спадщини.

P80418-154957
Про це говорили у Києві на парламентських слуханнях на тему: «Стан, проблеми і перспективи охорони культурної спадщини в Україні».
На захід були запрошені представники органів державної влади, громадські діячі, експерти та науковці. Також – представники органів місцевого самоврядування, зокрема, Дніпропетровської обласної ради.
P80418-145414
Особлива актуальність парламентських слухань зумовлена тим, що відповідно до рішення Європейського Парламенту від 27 квітня 2017 року 2018 рік проголошено роком Культурної спадщини в Європі.
«Дніпропетровщина, як і вся Україна, спрямовує усі свої ініціативи згідно європейського напрямку розвитку нашої держави. Саме тому ми повністю підтримуємо ті законодавчі зміни, які Міністерство культури України та уряд уже підготували та подали на розгляд Президента України, у тому числі рішення щодо проголошення 2018 року – роком культурної спадщини в Україні», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.
P80418-151527
Збереження нематеріальної спадщини українського народу – велика сторінка життя області. Саме Дніпропетровщина є місцем народження та розвитку найцінніших мистецтв України – Петриківського розпису та Козацьких пісень.
Обидва види народного мистецтва входять до списку ЮНЕСКО всесвітньої нематеріальної культурної спадщини.
Це означає, що і розпис, і козацькі пісні є унікальними здобутками української нації та потребують захисту.
Про що також було зазначено на парламентських слуханнях. У розробленій Верховною Радою постанові місцевим органам влади прописані рекомендації щодо заходів збереження, моніторингу та охорони культурної спадщини.
«Дуже вірно, що ця тема піднімається на вищий, законодавчий рівень. Втім, на Дніпропетровщині ми постійно вже декілька років поспіль велику увагу приділяємо нашим культурним надбанням. Петриківський район – це взагалі сьогодні перлина не тільки області, а й усієї країни. Розпис на кожному домі та паркані, музей, навчальні майстерні, викладання розпису з дитячого садочку. Проведення щорічного фестивалю «Петриківський дивоцвіт»… Дуже важко перерахувати усі проекти та ініціативи, але з кожним роком культура та мистецтво нашої області піднімаються на новий рівень», — підсумував Гліб Пригунов.