Новини

Гліб Пригунов: «Кабмін дозволив проводити дозований періодичний скид шахтних вод у Кривбасі»

0001

Таким чином, загроза підтоплення житлових будинків та промислових об’єктів знята. На запит голови обласної ради Гліба Пригунова до Прем`єр-міністра України Кабмін прийняв рішення про періодичний дозований скид надлишків зворотних вод у р. Інгулець з 1 листопада 2016 року по 1 березня 2017 року, а також обов’язкове промивання русла річки після скидання зворотних вод та екологічне оздоровлення водойми.

Такий підхід дозволить уберегти Криворіжжя від аварійних ситуацій, адже відсутність скиду зі ставка накопичувача може спричинити вимушену зупинку відкачування шахтних вод, що призведе до зупинки та затоплення діючих шахт, під загрозою затоплення опинилися б ще 54 млн куб. метрів підземних пустот, що утворилися внаслідок тривалого відпрацювання родовища. І що саме головне – приватний житловий сектор міста.

 Нагадаємо, що проблема поводження з високо мінералізованими шахтними водами Кривбасу є екологічною загрозою для декількох регіонів України, оскільки через Інгулець солоні води зі стічними потрапляють в р. Дніпро.

Обласна влада вперше підняла цю проблему і наразі разом з німецькими спеціалістами розробляється найоптимальніший варіант поводження з високо мінералізованими шахтними водами.

«В Україні та за її межами немає інших шляхів розв’язання на державному рівні таких масштабних проблем, що склалися через необхідність відведення значної кількості високомінералізованих зворотних вод до річки та її повного відновлення. Для вирішення цієї проблеми ми задіяли максимальну кількість сторін та залучили провідних світових експертів Німецької організації міжнародного співробітництва GIZ, регіональних екологів, підприємства, громадськість. Наразі утилізація надлишків шахтних вод Кривбасу шляхом скидання вод — найоптимальніший варіант, який задовольняє потреби та інтереси усіх водокористувачів та враховує загальну специфіку усього басейну Інгульця», — зазначив Гліб Пригунов.

0001

 

 

15497959_1384333251649295_490752962_n-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%8f