Новини

Гліб Пригунов: «Наявність інклюзивної форми освіти – ознака цивілізованого суспільства» 

Днепр47

 

Майже 27 000 000 гривень обласна рада спрямувала на розвиток інклюзивної освіти. На останній XII сесії Дніпропетровської обласної ради депутати затвердили рішення, в якому 9 млн грн виділили на підтримку інклюзивної освіти, та ще 17,6 млн грн буде спрямовано на створення ресурсних кімнат.
Соленое
Від самого початку президентської ініціативи обласна влада втілює все необхідне для навчання дітей із особливими освітніми потребами. Так загалом в області за інклюзивною формою навчається 460 дітей. Вони ходять разом із звичайними учнями до 150 навчальних закладів і займаються у 336 класах. Вже зараз у закладах загальної середньої освіти області працюють 258 асистентів вчителів, які допомагають дітям з особливими потребами повноцінно адаптуватися серед інших школярів. І навпаки – оточуючі також потребують підтримки і знань про те, як спілкуватися, проводити разом час та навчатися пліч-о-пліч з «особливими» дітьми. Наразі вже працює 18 ресурсних кімнат у Дніпрі, Кам’янському, Покрові та в опорних школах смт Петриківка та смт Солоне. Крім цього школи області облаштовані кімнатами психологічного розвантаження – медіатеками. Оновлені приміщення мають сучасний комфортний дизайн, комп’ютерну техніку з доступом до мережі Інтернет. У 2018 році в закладах загальної середньої освіти планується улаштувати ще 32 ресурсні кімнати та 20 медіатек.
«Запровадження інклюзивної освіти – це поступовий та складний процес, адже ми маємо забезпечити усі умови, аби діти з особливими потребами почували себе комфортно у нових умовах навчання. Не тільки фізично, але й психологічно. Впевнений, що інклюзивна освіта стане одним із кроків нашого суспільства до більшої толерантності та взаємної поваги», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.