Новини

Гліб Пригунов: «Перетворити людей з прохачів на партнерів – в умовах децентралізації влади реально»

2g3a7854

Створення територіальних громад є одною із складових програми децентралізації влади. Цей процес є новим та у багатьох аспектах складним для українців. Саме тому однією з пріоритетних задач обласної влади є підтримка сіл та невеликих міст у формуванні самодостатніх громад.

Головним переконанням для створення нових територіальних одиниць є поява  більших можливостей та повноважень для розбудови общин. Однією з таких переваг є можливість формувати та розпоряджатися бюджетом громади.

Нещодавно реалізація двох міні-проектів у Софіївському районі ще раз довела, що процес децентралізації має успішне майбутнє.

В селі Мар’є – Дмитрівка у середній загальноосвітній школі був виконаний капітальний ремонт із заміни вікон та дверей на металопластикові енергозберігаючі. У сусідньому селі Запорізьке відремонтували мережі вуличного освітлення.

Обидва міні-проекти реалізовані у рамках Проекту ПРООН, який є глобальною установою Організації Об’єднаних Націй. Цей проект, як ще один ефективний засіб допомоги територіальним громадам.

Схема роботи проекту виконується наступним чином. Шляхом конкурсного відбору визначаються громади – переможці. Далі починається робота безпосередньо із жителями цих громад. Людям надається можливість обрати проблему, найбільш актуальну для їх громади, як то освітлення, ремонт школи і таке інше.

За словами головного спеціаліста проекту Олександра Рябого, важливо навчити людей спілкуватися, цивілізовано домовлятися між собою, активно приймати участь у суспільному житті. Саме з освітньою метою координатор проекту влаштовує 3, або навіть 4 збори громади, перш ніж жителі приймуть рішення, який саме міні-проект виконуватиметься.

«З початку вони починають сваритися, як звикли раніше, потім дехто висловлює конструктивні думки, і вже десь на третіх зборах громада згуртовано приймає рішення, з яким усі погоджуються», — розповідає Олександр Рябий.

«Тож децентралізація – це перш за все зміна психології. Децентралізація зможе  виховати новий менталітет у територіальних громад, розуміння того, що вони самі відповідають за якість та рівень життя у своїх містах та селах. І нарешті, перетворить людей з прохачів на партнерів»,  — неодноразово підкреслював голова обласної ради Гліб Пригунов.

Фінансування міні-проекту відбувається на спільних умовах. Більшу частину коштів надають інвестори – 50% загальної суми. 45% мають надати обласні та районні бюджети, і останні 5% — кошти самої громади.

«Софінансування потрібне обов’язково для того аби виховати у людей модель правильного суспільного розвитку. Коли кожен з них виділив нехай 100 гривень із власного гаманця, тоді жителі цінують і вікна, і ліхтарі, вони знають, що там є частина їх власних грошей. Більше того,  люди є однією із сторін контролю, тобто вони відчувають відповідальність за якісне виконання робіт і так само приймають виконані проекти разом з нами та представниками обласної та районної ради», — розповідає спеціаліст з розвитку громад Проекту ПРООН Олександр Рябий.

Загальна вартість капітального ремонту шкільних вікон у селі Мар’є – Дмитрівка  склала 381 тисячу гривень, з яких 45 тисяч було виділено з обласного бюджету. Що ж стосується освітлення вулиці у селі Запорізькому, то загальна сума робіт – близько 360 тисяч гривень, які пішли на встановлення 44 енергозберігаючих світлодіодних світильників.

Успішні результати роботи в Софіївському районі свідчать про те, що проект дійсно дає ефективний старт для побудови цивілізованого та самодостатнього суспільства в Україні.