Новини

Гліб Пригунов: «ПТУ мають готувати спеціалістів тих профілів, які затребувані в Україні!».

IMG_9965

Як зазначає голова обласної ради: «Сьогодні одним з важливих питань для України і області, зокрема, є недостача кваліфікованих технічних працівників. По-перше, не вистачає саме затребуваних роботодавцями спеціалістів, по-друге, існує проблема відтоку кадрів за кордон».

Обидва ці питання покликаний вирішити спільний проект Дніпропетровської обласної ради та німецьких партнерів. Проект є пілотним для України та запроваджується вперше саме у Дніпропетровській області. Використовуючи досвід іноземних колег, сьогодні на Дніпропетровщині розробляється програма для покращення соціального діалогу, створення робочих місць, безпечних умов праці, підвищення зарплатні.

Одним із способів забезпечення усіх цих умов є запровадження дуальної освіти. Головні її принципи – це навчання технічних спеціалістів на замовлення роботодавця. «Навіщо готувати 10 слюсарів, наприклад, якщо наші підприємства потребують 10 зварювальників, умовно кажучи? За системою дуальної освіти ми в цілому зможемо налагодити діалог ПТУ та роботодавців, познайомити їх один з одним! Таким чином область отримуватиме саме тих спеціалістів, які затребувані. Роботодавці так би мовити «замовляють» їх у ПТУ, оплачують навчання, а молоді кадри вже матимуть гарантоване місце роботи!» — зазначив голова облради Гліб Пригунов.

Засновником дуальної освіти вважають Німеччину. Від неї цю систему перейняли Канада, Австрія та інші країни. Сьогодні для впровадження такого підходу в Україні необхідно змінити і підготувати законодавчу базу, тож співпраця із німецькими партнерами продовжується.