Новини

Гліб Пригунов розповів про головні теми сьогоднішнього Страсбургу.

51030_030

 

Голова обласної ради представляє Україну на Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи. Сьогодні розпочала свою роботу 35-а сесія. На своїй сторінці у Фейсбук Глеб Пригунов (Gleb Prigunov)розповів, що у перший день на порядку денному учасники підняли надважливе питання для України – право на голос для внутрішньо-переміщених осіб. Голова облради зазначає: «Тема спільна для багатьох країн Європи. Це проблема, з якою стикалися і вирішували і Шотландія, і Німеччина та інші. Зараз європейці прагнуть надати нам допомогу у вирішенні цієї проблеми. Змістовний і ґрунтовний доклад Harald Jepsen, основні тези, з якими я повністю погоджуюся: ВПО повинні мати право брати участь в голосуванні».

Було вирішено, що Конгрес буде продовжувати свою роботу в Україні, зосередившись на інформаційній кампанії, роз’яснювальній роботі серед внутрішньо-переміщених осіб та політиків. До речі, зараз в українському парламенті триває робота над Законопроектом № 6240, який надасть можливість 2 мільйонам людей з окупованих територій, які живуть в Україні право голосу. Гліб Пригунов додав, що також за його ініціативи вже готують певні правки до цього закону, петиція до Верховної Ради.

Також сьогодні на початку роботи нової Сесії було обрано нового президента Конгресу. Ним став відомий шведський політик Андерс Томас, який вже 35 років працює над вдосконаленням та розвитком органів місцевої і регіональної влади. У своїй вступній промові новий голова заявив: «Наш Конгрес — це політичний орган, якому доручено захищати місцеву демократію. Ми представляємо не уряди, а громадяни в наших містах і регіонах. Ми є важливою частиною Ради Європи та системи захисту демократії в Європі».

Серед ключових тем він згадав участь молоді в політичному житті, боротьбу з корупцією, а також тиск і погрози, з якими стикаються місцеві і регіональні обрані представники. Новий президент також високо оцінив роботу, проведену роботу екс-президентом Гудрун Мослер-ТЁРНСТРОМ, першою жінкою, обраною головою Конгресу, і висловив надію на те, що в майбутньому гендерна рівність буде залишатися пріоритетом для дій Конгресу. Робота сесії продовжується. Інформація про наступні питання, які важливі зараз для всієї Європи трохи згодом.