Новини

Гліб Пригунов: «Самоврядування в Баварії — це можливості вирішувати власні проблеми «під власну відповідальність»

%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f2

Триває візит до Німеччини української делегації, в складі якої працює голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов. Нагадаємо, головною метою візиту є вивчення досвіду Німеччини із впровадження реформи децентралізація, шляхом якої зараз іде й Україна.

Сьогодні українська делегація перебуває у Баварії, яка, до речі, сьогодні ж святкує 70-річчя своєї Конституції. Баварія є зразком регіональної самостійності. З усіх 16 земель бундесланда тільки Баварія має, крім однопалатного парламенту, ще сенат і уряд, що відповідає за питання місцевої компетенції — закони про працю, судочинство, бізнес і торгівлю, дорожній транспорт, охорону здоров’я, навколишнє середовище, а також регіональну культуру, освіту, телекомунікації , поліцію. Федеральному уряду залишається зовнішня політика, повітряний транспорт, питання оборони, боротьба з міжнародною злочинністю і захист конституції.

Тож, зустріч із Президентом Баварського Ландтагу  пані Барбарою Штамм та другим Віце-президентом Баварського Лаундтагу  Інге Аурес на думку Гліба Пригунова була дуже пізнавальною, а їх досвід керування регіоном може бути використаний і в Дніпропетровській області. Баварці вірять, що розширення прав окремих земель – дозволить розвивати конкуренцію між регіонами за кращі рішення, які вивели б Німеччину на передові позиції в сучасному світі.

«Самоврядування в Баварії зобов’язує вирішувати власні проблеми «під власну відповідальність». Відповідальність же означає свободу від державного втручання. Громади і райони приймають самостійні рішення в сфері їх компетенції. Контроль з боку держави тут неприпустимий. Отже, досвід Баварії у децентралізацій них процесах для нас є дуже актуальним і корисним», — підсумував Гліб Пригунов

%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f3 %d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f1