Новини

Гліб Пригунов: «Справжня «Швейцарія» на Дніпропетровщині – така мета українсько-швейцарського співробітництва».

IMG_7295

Почалася 4 фаза швейцарсько-українського співробітництва. Голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов підписав меморандум про взаєморозуміння і співробітництво між швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні»  DESPRO.

IMG_7275

Проект працює в Україні вже 11 рік поспіль, у тому числі і на Дніпропетровщині. За час третьої, попередньої, фази співпраці з 2014 по 2017 рік в області було упроваджено 17 проектів.

Завдяки цим проектам на території області було побудовано 97,2 км підвідних та розвідних водогонів, 6 водонапірних башт Рожновського,  облаштовані  5 свердловин, 2 з яких реконструйовано.

До мережі якісного питного водопостачання було підключено 3094 домогосподарства, у яких мешкають 8294 жителів.

Загалом, для реалізації цих проектів було залучено 28  млн грн. Сума є результатом співфінансівання: обласний бюджет — 9 млн грн; кошти DESPRO  — 7,88 млн грн; місцеві бюджети                      — 7,47 млн грн; громади — 3,73 млн грн.

Головна мета співробітництва – розвиток та становлення територій. Спочатку це були невеликі міста та села в областях, тепер DESPRO проводить активну роботу з ОТГ.

IMG_7158

Від сьогодні офіційно розпочалася 4 фаза, яка за прогнозами триватиме близько 3-х років. За цей час за словами Оксани Гарнець, керівника проекту в Україні, на Дніпропетровщині планується відпрацювати дві об’єднані громади «під ключ».

«Я не дуже люблю цей вислів, — зазначила Оксана Миколаївна, — але ми дійсно маємо на меті «під ключ» зробити 2 ОТГ самодостатніми та заможними адміністративними одиницями, включаючи розвиток інфраструктури, стратегічне планування та консультативну підтримку».

Одна з громад, учасників проекту, повинна мати вже певний досвід співпраці з організацією DESPRO, а інша – бути новачком.  Першу кандидатуру ще визначають, другою обрали Новоолександрівську ОТГ.

Також під час зустрічі представники DESPRO запросили міські ради Дніпропетровщини взяти участь у новому конкурсі.  Після відбору учасники проекту зможуть навчитися самостійно розробляти проекти, залучати інші громади до співфінансування та розуміти, як розвивати власні території.

IMG_7196

«Проблема в тому, що за час проекту багато громад не мають чіткого розуміння, звідки отримують гроші, чи то гранти, чи субвенції. Не повинно статися так, що, коли потрібно буде вирішувати питання самостійно, громади знову стануть розгубленими і не знатимуть, як жити далі. Прямо зараз ми повинні навчити їх бути самостійними, відповідати за власні території і мати чітку стратегію розвитку. З боку обласної ради ми обов’язково зберемо усі міські ради та оголосимо про можливість участі у конкурсі», — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.

Наприкінці заходу голова обласної ради вручив спеціальні нагороди партнерам та активним учасникам співробітництва, відзначивши їх вагомий внесок у розвиток Дніпропетровської області.IMG_7266