Новини

Гліб Пригунов: «Співпраця влади, профспілок та роботодавців — запорука сильної економіки регіону»

19023711_1587556541263630_9023765298666747562_o

Якісні робочі місця, соціальна угода, нове життя ПТУ Дніпропетровщини — про це та інше йшлося на нараді щодо українсько-німецького партнерства.
Сьогодні в обласній раді підписали протокол про трирічне співробітництво з німецькою організацією роботодавців «NORDMETAL».
Метою договору є вивчення та запровадження у нас на регіональному рівні досвід Німеччини з розвитку соціального діалогу влади, профспілок та роботодавців. Особливу увагу учасники зустрічі приділили наступним напрямкам роботи: підготовці професійних робітничих кадрів (запровадженню дуальної системи навчання), питанню тарифних угод (соціальний пакет робітників), заохоченню роботодавців у створенні нових робочих місць та соціальній відповідальності бізнесу.
«На жаль, сьогодні влада, профспілки та роботодавці не мають чіткого порозуміння, але без нього неможлива сильна економіка регіону. Ми сподіваємося, що спільний проект з нашими німецькими партнерами дозволить перебудувати систему відносин між цими трьома сторонами максимально ефективно!» – зазначив Гліб Пригунов у своїй вступній промові.
Проект буде тривати протягом трьох років, з можливістю продовження ще на три. Фінансується міністерством економічного співробітництва Німеччини та став можливим завдяки підтримці депутата Бундестагу Франца Теннеса.

18839866_1587556761263608_3380665464300760970_o
» Для нас є дуже важливим, аби кваліфіковані фахівці не залишали регіон, а працювали над його розвитком. Саме тому ми вирішили сформувати запит, тобто визначитися, які саме фахівці потрібні області та зайнятися їх навчанням чи перекваліфікацією. У цьому процесі нам допоможе досвід Німеччини у дуальній системі освіти», — сказав голова обласної ради.
Як саме діє дуальна система? Студенти, які обирають для себе ту чи іншу технічну спеціальність, у той же час починають навчання у профільних підприємствах. Наприклад, один чи два рази на тиждень ця людина працює за своїм фахом, так би мовити, поєднуючи теорію та реальну практику з першого дня навчання.
Пан Теннес поділився прикладом такого досвіду у Німеччині:»Так, у 2008 під час кризи, ми мали скоротити робітникам робочий день, але паралельно запровадили додаткову освіту цим людям, аби вони займалися у вільний час. Два роки потому ми змогли дати нову кваліфікацію 500 тисячам співробітників, тим самим залишивши їх робочі місця».
До кінця цього року вже є конкретні плани реалізації спільного українсько-німецького проекту. До першого вересня передбачається провести детальний аналіз стану соціального діалогу на Дніпропетровщині.
Згодом, до середини жовтня, заплановані 2 навчальні поїздки наших викладачів ПТУ до Німеччини.
Окрім того, планується провести спеціальний освітній курс для дніпровських роботодавців, який читатимуть найбільш кваліфіковані фахівці Німеччини. За досвідом Німеччини організації роботодавців на рівні регіонів, галузей економіки відіграють все більш вагому роль. Це притаманно сталому розвитку країн, тому повинно бути й у нас в Україні.