Новини

Гліб Пригунов: 72 млн гривень відшкодує “АрселорМіттал Кривий Ріг” мешканцям Дніпропетровщини

%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bb

Господарський суд області 18 жовтня 2016 року прийняв рішення про стягнення з ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” збитків за шкоду, заподіну довкіллю. Вже сьогодні всі 72 млн грн. надійшли до обласного, державного бюджету та міста Кривий Ріг. 

ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” – найбільший забруднювач атмосферного повітря Дніпропетровської області. Лише у 2015 році об’єм викидів склав 268,3 тис.тонн, що становить майже 40% від загальних промислових викидів по області та 80% — по Кривому Рогу. Збитки, які підприємство нанесло екології регіону склали 72 млн грн.

Підприємство постійно переносить виконання важливих екологічних заходів у рамках ряду екологічних програм.

Так, на першому етапі дострокової програми по вирішенню екологічних проблем Кривбасу та поліпшенню стану навколишнього природного середовища на 2011 – 2022 роки підприємством у 2015 році не виконано 6 заходів, передбачених для виконання та поліпшення екологічного стану міста Кривого Рогу. Також були проігноровані ще 14 заходів, запланованих Програмою поліпшення екологічного стану Дніпропетровської області за рахунок зменшення забруднення довкілля основними підприємствами-забруднювачами на 2007 – 2015 роки.

Замість 2015 року, який був останнім для виконання заходів по виведенню з експлуатації аглофабрики металургійного виробництва та діючого мартенівського цеху, які не відповідають сучасним екологічним вимогам, металургійний гігант прагне перенести цю роботу 2023 рік. При цьому немає жодних гарантій, що і в указаний термін вони не заявлять про перенесення цих же заходів ще на десятки років вперед.

Але обласною владою було складено позов з вимогою відшкодувати мешканцям області 72 млн. грн. Депутатами від БПП було складено ряд депутатських запитів до Кабміну, депутатами обласної ради було прийнято Рішення про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністерства екології та природних ресурсів України щодо невиконання природоохоронних заходів ПАТ „АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Нарешті ситуація зрушила з місця. Господарський суд області 18 жовтня 2016 року прийняв рішення стягнення з підприємства збитків за шкоду, заподіну довкіллю. Вже сьогодні всі 72 млн грн. надійшли до обласного,державного бюджету та міста Кривий Ріг.

«Екологічну катастрофу в Дніпропетровській області ми не допустимо ні в якому разі! Ми завжди будемо жорстко контролювати діяльність підприємств, що наносять великої шкоди екології та здоров`ю населення», — підкреслив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.