Новини

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук розповів, як Уряд допомагає бізнесу під час воєнного стану

20220323123039_IMG_8061

Маленький, середній та великий бізнес повинні працювати на економіку країни для забезпечення її обороноздатності.
Президент, Уряд та Верховна рада створили всі умови для роботи підприємців.

«Серед основних рішень є ціла низка прийнятих програм, які покликані спростити роботу бізнесу задля його безперебійної роботи. По-перше, програма «Доступні кредити «5-7-9%». Кредит під 0% для будь-якого бізнесу протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення. Після цього кредитна ставка становитиме 5%. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн грн. Окрім цього, 6,5 тисяч гривень отримають роботодавці на компенсацію зарплати працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб протягом 2 місяців. Планові чи позапланові перевірки бізнесу не проводитимуться під час воєнного стану. Це дозволить забезпечити стабільну роботу підприємств. Ще одне важливе рішення — дерегуляція бізнесу. Започаткування та ведення бізнесу в Україні спрощені. Відтепер замість отримання дозволу чи ліцензії достатньо подати повідомлення (декларацію) про те, що підприємство відповідає всім вимогам закону. Декларацію можна подати фізично – через ЦНАП, або онлайн – через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, додаток або портал Дія. Це далеко не повний перелік прийнятих рішень. Звертаюся до усіх підприємців нашої області – починайте відновлювати роботу. Перукарні, крамниці, кав’ярні, середні та великі підприємства мають працювати», – розповів Микола Лукашук.

Серед інших програм очільник обласної ради також перерахував наступні ініціативи:

▪️єПідтримка.

Програма єПідтримка була розширена для надання допомоги тим українцям, які опинились без роботи та доходу через те, що в їх регіонах відбуваються активні бойові дії. Наймані працівники, за яких сплачено ЄСВ, а також ФОПи усіх груп можуть одержати одноразову виплату 6 500 гривень від держави.

▪️Держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття витрат, пов’язаних зі здійсненням сільськогосподарської діяльності підприємствам з земельним банком до 10 тисяч га. Також аграріям будуть надаватися державні гарантії на 80% суми кредиту

▪️Розпочато роботу з переміщення виробничих потужностей підприємств з територій де є загроза бойових дій на безпечні території.

Подано 1 тисячу заявок. Вже переміщено майже 50, з яких 18 – працюють.