Новини

Досягнення громад Дніпропетровщини побачила вся Україна.

25371131_1544779988905157_1941077117_o

Об’єднані громади Дніпропетровщини та їх жителі стали героями фотовиставки у Верховній Раді. Експозицію, присвячену Дню місцевого самоврядування, відкрили Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та Директорка регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Сюзан Фріц.

25344472_1544779968905159_29715741_o

Фотовиставка «Обличчя нових громад» — це проект, який відображає життя у новостворених громадах України. На світлинах можна побачити дієвих і активних людей — вчителів, лікарів, спортсменів, представників бізнесу та влади. Окрім Дніпропетровської області на виставці представлені фото, зроблені у Тернопільській, Івано-Франківській, Миколаївській, Херсонській, Харківській, Кіровоградській областях.

Авторами проекту є відомі фотографи Владислав Содель та Анастасія Сіроткіна. Головна ідея фотовиставки полягає в тому, аби наочно показати зміни, які зараз відбуваються в громадах України. Зростання місцевих бюджетів, розбудова територій, ремонти та реконструкції об’єктів і, врешті, трансформація менталітету жителів. Перехід від звичного пасивно-депресивного стану до дорослої, відповідальної громадянської позиції, активної участі у житті своїх громад.

«Сьогодні результати фінансової децентралізації повністю змінюють звичні принципи життя в Україні. Раніше люди, особливо молодь, намагалися поїхати з рідних сіл до міста, аби знайти роботу та гарні умови проживання. Тепер все навпаки – в селах і селищах роблять капітальні ремонти шкіл та садочків, доріг та клубів. Території стають привабливими для інвесторів, а це означає наявність робочих місць. У деяких громадах люди вже зараз користуються послугами європейського зразка. Починаючи із сучасних закладів освіти, закінчуючи оновленням комунікацій та запровадженням передових технологій енергозбереження!» — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

Запровадження реформи децентралізації на Дніпропетровщині є одним з пріоритетів обласної влади. За перспективним планом обласної ради на 2017 рік було заплановано створення 56 громад. Цей показник є одним з найвищих в Україні. Окрім того, деякі громади області визнані найбільш заможними у державі. Зокрема, бюджет Слобожанської громади у цьому році склав більше 260 мільйонів гривень.