Новини

Ефективний бюджет – стратегія обласної ради

D1254671-7644-44CA-9985-A05C406F1312

В Дніпропетровській обласній раді відбулося чергове засідання бюджетної комісії. Депутати обговорювали уточнення до кошторису поточного року.

Бюджетові 2017 лишилося працювати не так довго, але темпи його реалізації не вщухають. Цього разу основні надходження поступили з державної казни. 731 млн гривен розподілили на наступні напрямки: надання пільг та житлових субсидій населенню – 673 млн грн; надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу – 3 млн грн; погашення різниці між тарифами — на суму 55 млн грн.

Завдяки бюджетній децентралізації у цьому році в обласних бюджетах почали залишатися надходження митних платежів. Державною політикою ці гроші передбачається витрачати лише на ремонт доріг. Наразі сума надходжень за останній період становить майже 95 млн грн.

Розподілили освітню субвенцію на суму майже 4 млн грн бюджетам міст та районів.

Окрім державної субвенції обласний бюджет протягом року поповнюють і надходження місцевих бюджетів. За рахунок цього ми отримали за останній період близько 31 млн гривень. Їх розподілили на розвиток територій: виконання інвестиційних проектів – 30 млн грн (на об’єкт „Будівництво житлового будинку в сел. Слобожанське Дніпровського району”); капітальний ремонт вулиць та доріг на суму 825 тис. грн.

Перерозподілили видатки у зв’язку із економією, яка виникла у сфері охорони здоров’я. Виділили ці кошти на проведення поточного ремонту автомобілів швидкої допомоги КЗ „Криворізька станція швидкої медичної допомоги ”ДОР” – 241 тис. грн; проведення капітальних ремонтів та реконструкції підпорядкованих установ – 268 тис. грн; придбання обладнання та предметів довгострокового користування – майже 10 млн грн, у тому числі на придбання меблів та обладнання для відділення відновного лікування та реабілітації учасників та інвалідів АТО КЗ „Дніпропетровська фізіотерапевтична лікарня «Солоний лиман».

По соціальному захисту населення: оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 326 тис. грн; придбання засобів пожежегасіння, миючих,та дезинфікуючих засобів — 208 тис. грн; придбання обладнання — 220 тис. грн ( водонагрівачів, насосу тощо); проведення робіт з благоустрою території „Центру соціальної реабілітації дітей – інвалідів” – 60,0 тис. грн. Також провели перерозподіл бюджетних коштів на заходи із захисту від підтоплення територій на суму майже 11 млн грн.

«Бюджет – це кровоносна система нашої області, тож робота над його використанням та формуванням є надважливою для нас. Безперечно, це питання завжди викликає дискусії у суспільстві: куди краще було б витратити гроші, які напрямки розвивати, кому першому підвищувати зарплатню… Повірте, якщо б коштів вистачало на всіх, цих би питань не було. Втім, на нас, як на владі, лежить важке завдання – знаходити компроміс та визначати пріоритетні напрямки витрачання коштів. І сьогодні це: дороги, освіта, медицина, підтримка учасників АТО та їх родин, підтримка молоді, розвиток громад», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.