Новини

Життя без питної води…

!_MG_6373

Ще декілька років тому тисячі мешканців сіл Дніпропетровської області не мали доступу до водопровідної води.

Але 5 років тому в області розпочався швейцарсько-українського проект — DESPRO та обласної влади! Завдяки йому 12,5 тисяч жителів Дніпропетровщини отримали питну воду у власних будинках.

За час роботи проекту вдалося збудували 125 км підвідних та розвідних водогонів. Вперше за десятки років у селах та селищах області 4,5 тисяч домогосподарств долучились до системи питного водопостачання. Сьогодні в обласній раді було підведені підсумки роботи та моніторинг результатів проекту безпосередньо у громадах . Так розпочався візит до Дніпропетровщини керівників компанії Skat Consulting, через яку проект DESPRO впроваджується в області.

Виконавчий директор швейцарської компанії Флоріан Клінгель зазначив, що з 8 областей України саме Дніпропетровська є найактивнішою: «Лише у цій області місцева влада взяла участь у фінансуванні будівництв водогонів. Через це вдалося зробити набагато більше, ніж будь-де в Україні».

Загалом вартість реалізованих проектів становить майже 52 млн грн., з яких 22 млн грн спрямували з обласного бюджету, 11 млн профінансовано проектом DESPRO, іншу частину коштів громади зібрали самостійно при залученні приватних спонсорів.

«Коли ми розпочали цей проект, в одному із сіл Солонянського району жителька просто розплакалась, адже в неї не було питної води понад 60 років. Важливість виконаної нами роботи неможливо переоцінити. Окрім будівництва водогонів експертами проекту була проведена серйозна робота по запровадженню децентралізації: освітні форуми для громад, розробка стратегій розвитку регіонів та багато іншого», — розповів заступник голови Дніпропетровської обласної ради Мгер Куюмчян.