Новини

За мовне питання сьогодні голосували на Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи

76602169_474708563391161_8049744593698160640_n

Останній день 37 сесії Конгресу місцевих і регіональних влад  Ради Європи був присвячений в основному питанню захисту мовного різноманіття. За словами доповідачів близько 40% мов наразі знаходяться під загрозою зникнення. Наприклад, чистою ірландською сьогодні розмовляє 50 тис людей, тож, ця мова — у списку організації ЮНЕСКО.

Більшість делегатів погодилась із позицією, що сьогодні у кожній країні Європи проживає багато мовних меншин і їх права користуватись рідною мовою мають бути повністю реалізовані. Як результат, європейські місцеві та регіональні органи влади стикаються з дедалі більшою кількістю мовних питань під час надання державних послуг.

«Наше головне завдання — вирішувати проблеми різноманітності мов на користь усіх зацікавлених сторін. Втім, багато моїх колег погоджується із тим, що на державному рівні повинна бути мовна єдність, в інакшому випадку може виникнути розкол у суспільстві. Україна сьогодні як ніколи єдина у підтримці рідної мови, але водночас толерантна до інших. Це і є правильних підхід до формування згуртованої нації та цивілізованого суспільства в цілому», — зазначив член української делегації та голова Дніпропетровської облради Гліб Пригунов.

У результаті засідання депутати проголосували за те, щоб проводити детальну мовну оцінку мовних потреб своїх громадян, надавати послуги всім лінгвістичним меншинам для забезпечення належного доступу до державних служб та демократичних органів, наскільки це можливо, забезпечити мовну підготовку та набрати службових осіб, які володіють відповідними мовами, аби надавати інформацію про державні послуги, такі як охорона здоров’я, освіта, служби зайнятості та ін.