Новини

Зберегти ліси. В обласній раді обговорюють майбутнє лісгоспів.

DSC07664

Лісгоспи мали стати самодостатніми та успішними підприємствами у зв’язку з відміною державного фінансування, проте підприємства і надалі продовжують працювати за звичним схемами. Адже в більшості менеджмент лісгоспів залишився з минулих часів. Наслідком цього стали звільнення працівників, збільшення несанкціонованої вирубки лісу і, як наслідок, зменшення лісових масивів. «Так як раніше вже не буде, і це треба зрозуміти», — таку жорстку позицію зайняли заступники голови обласної ради Антон Кумановський та Олег Ісаєв. Про що і заявили на нараді з представниками лісгоспів та заповідників.

DSC07691

Для того, аби припинити зменшення лісових масивів, на минулій сесії облради було прийняте рішення «Про заборону проведення вирубок полезахисних лісових смуг та тимчасову заборону вирубки деревини у лісах та лісових масивах області на період до 01 квітня 2018 року». Також був обласною радою був направлений лист з  до Кабінету Міністрів, де пропонується розглянути можливість передачі лісгоспів до комунальної власності, що дозволить направити на підтримку галузі кошти місцевих бюджетів.

Ще один варіант, який розглядається владою і працівниками галузі —  це можливість частину державних лісогосподарських підприємств перетворити на  регіональні ландшафтні парки із статусом заповідних лісів. А частину лісгоспів, де можлива промислова вирубка, передати до комунальної власності. Такий варіант більш прийнятний через те, що 90% лісів регіону рукотворні і в переважній більшості лісгоспів неможлива промислова вирубка.

«Обласна рада першою в Україні ініціювала збереження полезахисних лісових смуг та тимчасову заборону вирубки дерев у лісах і лісових масивах Дніпропетровської області. А сьогодні перед нами стоїть завдання створити умови для здорового функціонування лісгоспів в регіоні»,  — зазначили в обласній раді.