Новини

Керівники нових районних рад Дніпропетровщини звітували в обласній раді

DA1F9BCC-08B8-4B99-80D1-826BDFE122B2

Які питання та виклики з’явились в районах через півроку після реформування адміністративного устрою?

Нагадаємо, у 2020 в області було ліквідовано 22 райони. Натомість створено 7: Дніпровський, Кам’янський, Криворізький, Нікопольський, Новомосковський, Павлоградський та Синельниківський.

Наразі новоутворені ради цих семи районів зустрілися з певними викликами.

По-перше, це складнощі у фінансових питаннях. По-друге, невизначеність у повноваженнях нових районних рад.

«Не маючи усіх повноважень, районні ради не можуть вирішити нагальні питання жителів своїх територій. Наприклад, у Новомосковському районі деякі населені пункти мають перебої з постачанням питної води. Мова йде про с. Вільне та смт Губиниха. У зв’язку з об’єднанням деяких районів загострилося питання транспортного сполучення. Також у Кам‘янському районі виникла проблема з прийняттям бюджету», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Задля вирішення цих питань керівництво Дніпропетровської обласної ради провело робочу зустріч з очільниками районних рад.
За результатами зустрічі від Дніпропетровської обласної ради були надіслані листи до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Асоціації обласних рад.

У листах зазначені пропозиції щодо формування загального фонду районних бюджетів такими стабільними доходами:

а) 2 – 3 % податку на доходи фізичних осіб, що сплачується на
відповідній території;
б) 1 % рентної плати за користування надрами для видобування нафти,
природного газу та газового конденсату;
в) 3 % плати за землю, що сплачується на відповідній території;
г) 3 % єдиного податку, що сплачується на відповідній території.

Це дозволить районним бюджетам отримувати кошти на розвиток
інфраструктури, а також збереження об’єктів комунальної власності. У тому числі соціально значущих, що надають необхідні послуги для населення.

Окрім того, пропозиції торкнулись змін у визначенні повноважень новоутворених рад. У тому числі, управління освітніми, медичними, спортивними закладами. Відповідальність за ремонти та утриманням доріг. Допомога сільським та селищним радам, залучення інвестицій, збір та утилізація побутових відходів і багато іншого, що забезпечує життя громад області.