Новини

Кривий Ріг зацікавлений в реалізації інвестиційного проекту з будівництва біогазової електростанції

31 січня 2019 року у Дніпропетровській обласній раді за ініціативою Дніпропетровського інвестиційного агентства (DIA) при підтримці заступника голови обласної ради по виконавчому апарату – начальника управління екології, енергозбереження та інвестицій Олега Ісаєва та Інвестиційно-інноваційного центру відбулася робоча нарада щодо будівництва біогазової електростанції у місті Кривий Ріг.

Підставою для проведення зазначеної наради стала успішна реалізація компанією “Технолоджі АПС в Україні” аналогічного інвестиційного проекту в м. Дніпро.

В ході наради, директор Інституту розвитку міста Кривого Рогу Костянтин Косьяненко презентував проект з будівництва біогазового комплексу переробки мулових відкладень Центральної станції аерації №1 Кривбасводоканалу. Він зазначив, що на сьогодні проведено попередні технічні розрахунки проекту, проект передбачає виділення земельної ділянки 10 га та активно здійснюється пошук інвесторів.

У свою чергу, директор “Технолоджі АПС в Україні” Станіслав Кругляк, відзначив необхідні передумови для успішної реалізації проекту. Зокрема, зазначена компанія-інвестор реалізує перший в Україні проект на базі Дніпроводоканалу. Потужність біогазової станції складатиме 4,8 мВт. Сировиною для вироблення електроенергії буде мул, який утворюється після очистки відходів стічних вод Дніпроводоканалу. Вартість проекту складе понад $ 11,2 млн. Термін запуску електростанції орієнтовно липень – серпень 2019 року.

Зі слів Станіслава Кругляка, результатом переробки буде не тільки вироблення електроенергії, але й вирішення екологічних проблем.

«У фінансуванні подібних проектів зацікавлені Європа, Україна та Китай, весь цей консорціум фінансового інструмента цікавить одне: прозора, зрозуміла структура угоди.  Ми зможемо розглянути можливість реалізації проекту будівництва біогазової електростанції у м. Кривий Ріг при збільшенні потужності від 2 мВт. Наша компанія готова надати всебічну інформаційну та технічну допомогу. Завжди відкрити до діалогу», – відзначив Станіслав Кругляк.

«Реалізація проектів у сфері переробки відходів з вироблення електроенергії із альтернативних джерел є актуальним питанням для регіону. Особливо хотіли б звернути увагу інвесторів  не тільки на мегаполіси, але й на конгломерації невеликих міст області. Зазначена проблематика стосується на тільки переробки відходів отриманих після очистки стічних вод, але і переробки ТБО. Ми будемо всіляко підтримувати інвестора у зазначених сферах, в тому числі, використовуючи ресурс Дніпропетровського інвестиційного агентства (DIA)», – підвів підсумок Олег Ісаєв