Новини

Критичний стан водних об’єктів на Дніпропетровщині.

115708277_3543590292326902_7997891451716156189_o
Обласна влада об’єднала усі фахові структури, громадськість, науковців та академіків для вирішення проблеми.
📌Спеціалісти вказують, що на погіршення стану води вплинули як багаторічне антропогенне навантаження, так і цьогорічні кліматичні фактори. Змінився температурний режим, кількість опадів. Цієї зими практично був відсутній сніговий покрив і весняна повінь, яка зазвичай промиває та наповнює водні артерії.
📌Все це зумовило необхідність скоординованих дій. Навесні створили обласну комісію з питань аналізу та визначення шляхів поліпшення стану водних ресурсів. Після моніторингу ситуації комісія прийняла відповідні рішення стосовно наступних заходів:
1. Незабаром розпочнуть демонтувати та зносити незаконні дамби. Люди найчастіше зводять собі такі для поливу своїх зелених насаджень, що значно погіршує стан водних об’єктів. Нині комісія займається оцінкою юридичного механізму для цього.
2. Після нещодавнього масового замору риби на річці Самара вирішили сформувати спеціальну оперативну групу, яка терміново реагуватиме у подібних критичних ситуаціях на річках, озерах та інше.
3. Визначили місце розташування посту водного моніторингу. Локація розташована біля водозабору на території КП «Аульський водовід». Це найвища точка від якої вода потрапляє в область.
4. Триває вирішення проблеми із шахтними водами Кривбасу. Щороку до 14 мільйонів кубічних метрів високо мінералізованих шахтних вод накопичується внаслідок добування залізної руди, що прямо впливає на якість поверхневих та підземних вод. Можливі технічні рішення будуть розглянуті на розширеній науково-технічній раді.