Новини

Міжнародні експерти підтверджують – Україна стрімко наближається до рівня Євросоюзу!

Форум

Голова обласної ради взяв участь у  VІІ Національному Експертному Форумі “Точки росту”. Захід мав на меті оцінити українські реалії та виділити основні точки росту для нашої держави. Із вступним словом виступив Міністр економічного розвитку України Степан Кубів: «Сьогодні у нас багато викликів, але я хочу сказати наступне: + 2,3 – ріст ВВП,  затверджена бюджетна політика на 2018-2020 роки, промислове виробництво збільшилось на 2,8, ми знаходимось на третьому місці експорту зернових»… Міністр також відзначив зростаючу єдність серед депутатів: «Коли у нас є 220-240 голосів, то це означає розуміння політичної відповідальності!» Сенсаційною новиною заходу стала заява першого заступника голови ВР Ірини Геращенко: «Президент збирається внести у Раду закон про реінтеграцію Донбасу!» Присутні гості та експерти позитивно оцінили намір України боротися за окуповані території, адже це є проявом політики єдності, особливо необхідної для України останні роки. Однією з найважливіших тем дискусії був енергетичний сектор України. Стосовно цього на початку форуму Жером Ваше, постійник представник МВФ в Україні зазначив: «Ми не очікували, що в Україні відбуватимуться  позитивні зміни в енергосекторі так швидко, взяти хоча б підписання договору у березні “Letter of Intend” між Україною та МВФ. Окрім того, важливою є частина політики енергосектору – зробити так, аби люди, які потребують підтримки, отримували її. Сьогодні ми працюємо над питанням субсидій».

image

 

Енергетична незалежність та безпека України є необхідною умовою для європейських країн. Це розуміють експерти і політики обох сторін. За останні роки у цьому напрямку були зроблені грандіозні зміни. Починаючи із реформування енергосектору, закінчуючи створенням привабливих умов для інвесторів у цій сфері.

«Сьогодні Дніпропетровська область веде активне співробітництво з європейськими державами у сфері реформування та модернізації енергетичного сектору. В першу чергу, мова йде про сучасні методи енергоаудиту та впровадження енергоефективних технологій. Мета енергоефективних заходів – економія та оптимальне споживання енергетичних ресурсів. Утеплення фасадів, встановлення сучасних вікон та дверей, правильний підрахунок витрат, проведення навчальних форумів для населення області. Окрім того, одним з пріоритетних напрямів є запровадження альтернативних джерел енергії», — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.

Поряд із темою енергетики обговорювали стабільність у політичній системі та роль Україні у світі, що змінюється. Жан-Батист Жанжен Вильмер, директор Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві оборони Франції, висловив думку про те, що лише єдність у суспільстві України дозволить побудувати сильну державу, гідну стати членом європейської спільноти: «Потрібно обєднуватись, людям і представникам владних структур, аби мати можливість протистояти загрозі Росії, аби досягти якісних змін та росту в усіх сферах». Важливою складовою на думку експертів також є підтримка малого та середнього бізнесу. Успішна діяльність підтриємців є основою стабільної економіки усіх держав Євросоюзу. Сьогодні Україна зустрілася з великою кількістю викликів, які потребують чіткого розуміння, рішучості та сміливості, особливо з боку уряду. Європейські експерти відмітили активну реформаційну політику в Україні та закликали не зупинятись у її реалізації. « Основний політичний вектор – впровадження реформи децентралізації. Сильні регіони – сильна держава. Цьому вже є підтвердження. Реформа довела свої переваги. Сьогодні Україна будує стабільну політичну систему на основі прикладу успішних європейських країн. Заможні та сильні територіальні громади – це запорука добробуту всієї держави», — підсумував Гліб Пригунов. Голова обласної ради також привів приклади успішних громад Дніпропетровщини, адже наша область є лідером у реалізації децентралізаційної реформи. На сьогодні у нас вже сформовані 34 об’єднані територіальні громади. У минулому році  результаті утворення об’єднаних громад обсяг власних доходів місцевих бюджетів зріс більше ніж у 4 рази.