Новини

Найдовша абревіатура, перше слово та найуживаніша літера: ТОП-10 фактів про українську мову

1604870994_5_e

9 листопада відзначається День української мови та писемності. Свято припадає на православний день вшанування преподобного Нестора-літописця, якого вважають послідовником творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Вважається, що саме з його праці починається писемна українська мова. З нагоди свята ми зібрали добірку найцікавіших фактів про нашу милозвучну.

1. Українська мова є третьою слов’янською мовою за кількістю мовців (після російської та польської) й входить до тридцяти найпоширеніших мов світу. Вона поширена у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах.
2. За кількістю орфографії українська перевершує найскладнішу мову світу – монгольську. Починаючи з XVIII сторіччя в нашій мові використовувалося до 50 різних систем письма (не плутайте з письменністю).
3. Сучасна українська мова налічує близько 256 тис. слів. Із них першими записаними вважаються «мед» та «страва». У 448 р. н.е. візантійський історик Пріск Панікійський гостював в таборі Аттіли ( на теренах сучасної України) та записав ці слова в одному з документів.
4. Найдовше слово в нашій мові містить 38 літер — «а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота». Ця назва згадувалась в одному з випусків журналу «Хімічна промисловість України».
5. Найдовша абревіатура в українській мові містить 11 літер — ЦНДІІТЕДМТП. Розшифровується як Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання.
6. Слово «бити» має аж 45 синонімів. Почитати їх можна у Короткому словнику синонімів української мови.
7. Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед прикметників — «великий», займенників — «він». А найменше українці вживають слова «мутація», «баклажка», «радист», «білочка».
8. Найуживанішою буквою в українському алфавіті є «п». З неї починається найбільша кількість слів. Найменш уживана — літера «ф», її вживають переважно в запозичених словах.
9. Назви всіх дитинчат тварин в українській мові — середнього роду.
10. Сім відмінків іменника вирізняють українську мову серед східнослов’янських. Кличний відмінок існує лише в граматиці древніх мов: латині, грецькій та санскритській граматиці.

Шануйте рідне слово, поважайте мову, вивчайте її та спілкуйтеся нею.
Хай живе українське слово!