Новини

На компенсацію майна чекає понад 300 тисяч українців

index3

Станом на осінь 2022-го, 2,4 мільйона українців мешкають у пошкодженому чи зруйнованому житлі. Відновлення осель — процес довготривалий, але Уряд вже розробляє механізм держкомпенсації для постраждалих за зруйноване під час війни майно. Нині законопроєкт ВРУ перебуває на розгляді.

«Реалізовувати державну політику компенсацій будемо у тісній взаємодії з місцевим самоврядуванням. Законопроєктом передбачається, що комісії з розгляду питань щодо надання компенсації будуть створюватися при кожній громаді чи військовій адміністрації. Цим ми максимально децентралізуємо повноваження в питанні компенсацій», — розповів міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

На відшкодування можуть розраховувати українці, які є:
🏚власниками майна;
🏚замовниками будівництв;
🏚власниками спеціального майнового права на неподільні житлові об’єкти незавершеного будівництва;
🏚інвесторами будівництв;
🏚членами ЖБК, які викупили нерухоме майно, але не оформили право власності на нього;
🏚спадкоємцями вищевказаних категорій осіб;
🏚ОСББ, ЖБК, управителями багатоквартирних будинків.

Заявки на компенсацію прийматимуть під час воєнного стану та протягом одного року після його завершення. Надсилати їх можна через «Дію» (там вже зареєстровано 316 тисяч охочих отримати кошти), ЦНАПи, органи соцзахисту чи у нотаріусів. До заяви необхідно додати копію документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості та фотографії та відео майна до й після знищення.

«Щодо джерел фінансування, то ми розраховуємо, що це будуть заарештовані активи росії, — додав Олександр Кубраков. — Ми не хочемо перекладати тягар відбудови на платників податків, тому вже працюємо з міжнародними інституціями над залученням цих коштів у відбудову».
itd.rada.gov.ua
index2 index1 index