Новини

Нові дороги, зарплатня акторам, визнання добровольців, інклюзивна освіта  – за це та багато іншого сьогодні проголосували депутати облради.

Заставка_ 9 сесія

 

Сьогодні у ході 9-ї сесії обласної ради 7-го скликання депутати затвердили ряд важливих для життя регіону проектів. Один з головних — зміни до обласного бюджету на 2017 рік. За останні півроку наша область заробила додатково 421, 8 млн гривень. Обласний бюджет склав більше 2 млрд грн..Збільшення відбулося за рахунок зростання надходження податку на фізичних осіб та податку на прибуток приватних підприємств. Голова обласної ради Гліб Пригунов подякував бізнесу Дніпропетровщини за плідну роботу, завдяки чому зростають бюджетні надходження.  Додаткові кошти депутати направили на життєво необхідні напрямки для регіону. На ремонт доріг в області будуть направлені 251,1 млн гнр. Це майже 60% нових надходжень. За ці кошти будуть відремонтовані наймасштабніші дороги регіону у Нікополі, Марганці, Жовтих Водах, Царичанці, Покровському та Межівському районах. 17 млн грн. спрямують на вирішення питань у сфері культури. Зокрема, 11,2 млн грн. підуть на підвищення зарплатні творчим працівникам культурних закладів регіону, 4 млн грн. на ремонтні роботи та благоустрій театру опери та балету, консерваторії ім.. Глінки та музично-драматичного театру ім. Т.Шевченко. Майже 41 млн грн. депутати направили на потреби медичних закладів Дніпропетровщини. З них: 16,1 млн грн. – ремонти приміщень і обладнання мед закладів (8,8 млн грн. на ремонт обладнання обласного клінічного онкологічного диспансеру, 23,4 млн грн. – на придбання сучасного ангіограму для дитячої лікарні ім. Руднєва у Дніпрі, 1,4 млн грн. – капремонти приміщень, систем водопостачання тощо у мед закладах. 28,5 млн грн. підуть на фінансування освітніх та спортивних закладів: 3,2 млн грн. на закупівлю глядацьких трибун на стадіоні «Трудові резерви», 10 млн грн. на зарплату та відпускні працівникам ПТНЗ, 4,1 млн грн. – поточні витрати для шкіл-інтернатів. Також депутати максимально охопили напрямок допомоги учасникам АТО. Зокрема, проголосували за виділення 2,9 млн грн. на допомогу членам родин загиблих АТОвців, що проживають в сільській місцевості. Кожен член родини щомісячно отримуватиме матеріальну допомогу у розмірі прожиткового мінімуму – 1,6 тис. грн. Близько 100 тис. грн. виділяється на навчання бійців у регіональному інституті держу правління. Крім того, обласна рада продовжує роботу з визнання бійців-добровольців, сьогодні депутати визнали ще 85-х добровольців, серед яких і Дмитро Ярош.

Бюджет області також поповнився доходами з державних надходжень. Наша область є єдиною в Україні яка отримала значну суму — 19 млн гривень на розвиток інклюзивної освіти. Кошти підуть на заробітну плату та підготовку педагогічних працівників, які будуть працювати з особливими дітьми, а також навчального обладнання. Подбали депутати і про безпеку на Дніпропетровщині. Так, 13 млн гривень виділили на створення разом із Національною поліцією Ситуаційного центру, завдяки якому буде забезпечена координація роботи МНС, газових служб, поліції усієї області.  Робота таких Центрів в Україні – це реалізація світового підходу, який дозволяє повністю взяти під контроль криміногенну ситуацію у кожному куточку області, від маленького села до великого міста. Важливим є екологічний блок питань. За рішенням депутатів на Дніпропетровщині буде створений „Базавлуцький прибережно-річковий комплекс” площею 4256,52 га. на території Нікопольського району. До кінця року планується розширити територію регіонального ландшафтного парку „Дніпрові Пороги”,який охопить Дніпровський, Синельниківський та Солонянський райони. Також створюється КЗ «Спеціальна адміністрація регіонального ландшафтного парку Дніпрові пороги». А змінами до екологічної програми регіону депутати збільшили орієнтовні обсяги фінансування на 100 млн грн. по заходах з очищення та регулювання річок і водойм, відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного та санітарного їх стану. Загальні обсяги  по цьому напрямку в межах програми склали 235 млн грн. у 2017 році. Також збільшене фінансування заходів з ліквідації наслідків підтоплення на забудованих територіях, у першу чергу тих, що потребують термінового захисту на 25 млн грн. Загальні обсяги на 2017 рік тут складуть 100 млн грн. та інше.