Новини

Обласна рада продовжує процес відродження професійно-технічної освіти.

IMG_7963

За основу змін у застарілій системі роботи ПТУ взято досвід Німеччини, а саме — впровадження дуальної форми освіти. Дуальність – це два місця навчання: профтехнічний заклад та підприємство. За новою системою половину навчального часу студенти проводитимуть на виробництві майбутнього роботодавця та отримуватимуть практичні навички. Таким чином після випуску із ПТУ молода людина починає повноцінно працювати на відповідному підприємстві. В успішності запровадження дуальної освіти зацікавлені усі сторони: влада, навчальні заклади і безпосередньо роботодавці. Саме вони готуватимуть для себе кваліфікованих спеціалістів.

Задля розширення кола підприємств-партнерів в області функціонує проект «ЕХАМ Дніпро». Сьогодні в обласній раді обговорювали перші результати роботи. У Німеччині пройшли навчання 5 експертів з Дніпропетровщини, які популяризуватимуть і залучатимуть до дуальної освіти інших роботодавців. Протягом лютого відбулись зустрічі на 51 підприємстві, серед яких КБ Південне, Придніпровська та Криворізька ТЕС та інші представники будівельної, металургійної, машинобудівної, гірничої, автотранспортної галузей.

80% опитаних підприємств готові надавати та вже надають місця для виробничої практики. Роботодавці вважають доцільним будувати навчання у співвідношенні 70% практика та 30% теорія. Детальну проблематику та підсумкові результати учасники проекту «ЕХАМ Дніпро» презентують вже у травні на підсумковому відкритому форумі.

Голова обласної ради Гліб Пригунов зауважує: «Впровадження більш ефективної та нової системи освіти у наших ПТУ потребує покрокового комплексу дій. Обласна влада спільно з німецькими партнерами детально працює над цим завданням. Ми вже бачимо зворотній зв’язок із роботодавцями, розуміємо їх потреби, дослідили ринок і проблематику. Все — задля підготовки кваліфікованих технічних працівників та припинення від’їзду молоді за кордон».