Новини

Облрада готова до будь-якої аудиторської перевірки

IMG_0069

 

Про це голова обласної ради заявив під час семінару державних аудиторів Східного офісу Держаудитслужби із вдосконалення професійних знань: «Установи, які розпоряджаються бюджетними коштами, мають нести відповідальність за свої рішення. І обласна рада не виключення, ми публічно заявляємо, що готові до будь-яких перевірок».

IMG_0070

Аудитори з усієї України зібралися, аби навчитись працювати у нових умовах, пов’язаних з реформуванням як їх галузі так і різних сфер державного життя. Децентралізація влади передбачає збільшення коштів, які залишаються у розпорядженні місцевих громад. Дніпропетровщина лідер у створенні об’єднаних територіальних громад. Керівники більшості з них будуть вперше планувати використання бюджетних коштів. Їм потрібна допомога в цьому, аби якомога ефективніше планувати витрати. Держаудит служба у свою чергу також проходить процес реформування, коли у перевірках міняються акценти — від ревізій до аудиту.

IMG_0071

За словами Тетяни Боровкової, керівника одного з підрозділів центрального апарату Держааудитслужби України, семінар допоможе підготувати фахівців, аби вони гідно зустріли усі виклики та реформи та були готовими працювати у нових умовах. «У всіх сферах суспільного життя зараз відбувається багато реформ. Люди повинні бути готовими до таких змін. Дієві відносини між усіма органами державної влади є запорукою процесу реорганізації державної влади. Показником успішності держави є те що суспільство відновлює довіру до неї. Що стосується базового державного контролю то він також зміниться. Тотального контролю не буде, він буде зосереджений лише на суттєвих ризиках, це буде точковий контроль по ризиках шахрайства. Це є загальносвітовим та європейським підходом. Для державного аудиту важливо не тільки виявити порушника, а й причини, які привели до цього та дати рекомендації, як їх попереджувати та мінімізувати ризики появи порушень. Державна аудиторська служба впроваджує нові методи діяльності: аудит ефективності державних програм, аудит інвестицій, місцевих бюджетів, що особливо є важливими у світлі децентралізації», — зазначила вона.