Новини

Пересувні станції екомоніторингу покажуть реальну кількість викидів шкідливих речовин в атмосферу  

17408222_169064030277892_1517202111_o

Екомоніторинг є головною частиною процесу вивчення екологічного стану регіону. На нараді в обласній раді з питань розвитку систем екологічного моніторингу Дніпропетровської області колеги з Ізраїлю поділилися власним досвідом у цій галузі. Вони представили пересувні станції і детально розповіли про механізм їх роботи. Одна така станція коштує від 150 тис. до 300 тис. доларів в залежності від комплектації та потреб вимірювання. 

Проблема розвитку моніторингу навколишнього середовища в Україні полягає у відсутності нормативних документів. Також проблемою є низький технічний рівень і велика вартість обладнання. Зараз ми рухаємось у напрямку автоматизованого моніторингу. Голова обласної ради Гліб Пригунов підкреслив, що: «Ми повинні створити проект системи оптимального моніторингу, адже повинні уявляти реальну картину забруднення навколишнього середовища через шкідливі викиди у повітря. Наше завдання полягає у створенні готової системи екологічного моніторингу. Ця система має працювати одночасно в інтересах усіх об’єднаних територіальних громад».

Пересувні станції екомоніторингу дозволяють вимірювати екологічний стан в будь – якому місці. Отже в руках влади, громадськості та екологів можуть з’явитися незалежні результати моніторингу. На думку фахівців, незалежні вимірювання будуть кардинально відрізнятися від тих, що надають самі підприємці – забруднювачі. Отже, відрахування у бюджет (екологічний фонд) можуть зрости в рази! 

Представники депутатського корпусу, голова постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження Анатолій Івахно, член комісії Павло Хазан також підкреслили важливість створення сучасного екологічного моніторингу та відмітили зацікавленість ізраїльським досвідом.