Новини

Печатки на дверях й замки на воротах: що відбувається навколо Будинку органної музики

s8

21-го червня навколо Дніпропетровського будинку органної та камерної музики здійнявся скандал. Настоятель Свято-Миколаївського храму Дніпропетровської єпархії УПЦ МП ієрей Костянтин Калашников опломбував печатками двері та повісив замки на входи до органної зали. Свої дії аргументувавши тим, що вже рік як сплинула мирова угода від 26 серпня 2010 року. Тепер, мовляв, Будинок і все, що є в ньому — власність церкви.

«Угода, про яку йдеться — це домовленість тодішніх очільників обласної ради й представників релігійної громади. Останні протягом 10 років зобов’язувались забезпечувати безперешкодний доступ відвідувачів і працівників Будинку органної музики в приміщення, де розташований 12-тонний орган фірми Sauer з Франкфурта-на-Одері, для підтримання його в необхідному стані, проведення репетицій, концертів і заходів. Час «мирової» сплинув рік тому, але чому ієрей вдався до таких кардинальних дій зараз — незрозуміло. Дніпровський орган входить в десятку кращих в Європі та знаходиться під заступництвом Всесвітнього комітету з охорони культурних цінностей ЮНЕСКО. Й обласна рада має на меті боротись за культурний доробок Дніпропетровщини. Сьогодні мав зустріч з представниками релігійної громади та керівництвом органного залу. На завтра також запланував ряд зустрічей, аби обговорювати це питання конструктивно», — розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Як повідомив очільник ДОР, обласна влада планує залучити експертів ДСНС, які зможуть надати відповідні висновки щодо нинішнього стану Будинку камерної та органної музики, а також розгляне питання перенесення органу в інше місце.

«Мова йтиме про зведення окремої будівлі або розширення тих приміщень, які нині є у Дніпрі (Філармонія, Оперний театр тощо). Вартість демонтажу інструменту – близько 150 тисяч євро. І цю процедуру має виконувати німецька організація, яка займалася безпосередньо і монтажем органу. Кошти й для демонтажу інструмента, і для будівництва приміщення нової зали (або розбудови вже чинних будівель) шукатимемо в обласному бюджеті, але також є вірогідність, що по допомогу доведеться звертатися до центральної влади», — пояснив Микола Лукашук.

8_600

206894941_4229236873808318_626122087910583444_n