Новини

Питання поводження з шахтними водами Кривбасу зрушили з мертвої точки

фото на сайт

Проблема поводження з шахтними водами Кривбасу дуже актуальна для Дніпропетровщини та сусідніх областей, які використовують воду Дніпра. Щороку до 14 млн м3 високомінералізованих шахтних вод накопичується у наслідок добування залізної руди в шахтах Кривбасу. Всі вони скидаються у річку Інгулець, а з неї зі стічними водами — у Дніпро. Це створює екологічну та техногенну загрозу для прісних водоймів, громадян та промислових об’єктів Кривого Рогу, Миколаївської та Херсонської областей.

За ініціативи голови облради Гліба Пригунова до вирішення цієї проблем залучили фахівців Програми підтримки „зеленої” модернізації української економіки” Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), що фінансується урядом Німеччини. Вони разом з науковцями, представниками промислових підприємств, органами влади, екологами та громадськістю узгодили створення робочої групи, яка підготує технічне завдання для техніко-економічного обґрунтування по вирішенню питання на підприємствах-забруднювачах.

«Одним з пріоритетів роботи обласної ради – є вирішення екологічних проблем. Ми не змогли залишити поза увагою проблему високої мінералізації води, яка залишається внаслідок видобування залізної руди. Сьогодні у ході робочої зустрічі німецькі спеціалісти поділились своїм досвідом вирішення проблем очистки високомінералізованих вод, своє бачення висловили дніпропетровські екологи та представники підприємств. Саме об`єднавши зусилля бізнесу, місцевої влади та німецьких експертів ми почнемо зрушувати це питання з місця», — зазначив Гліб Пригунов.