Новини

Послугою раннього втручання вже скористались 382 родини Дніпропетровщини

shutterstock_519119089-min

Дніпропетровщина — один з 10-ти пілотних регіонів, де, відповідно до розпорядження уряду, реалізується проєкт раннього втручання. Наразі до ініціативи вже долучилось 18 тисяч українських родин.

«Раннє втручання — це сімейноцентрована система допомоги дітям (від народження до 3-х років), які мають порушення розвитку. Послуга дозволяє виявити проблеми зі здоров’ям та розвитком дитини та вчасно надати їй допомогу. Лікування бажано починати якомога раніше, коли розвиток малечі особливо піддається впливу і є можливість запобігти появі обмежень як у фізичному, так і у психосоціальному її розвитку. Послуга поєднує медичну, психологічну, соціальну та освітню допомогу», – пояснив гендиректор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Мінсоцполітики України Руслан Колбаса.

За його словами, у 2020 році в пілотних областях послугу раннього втручання отримувало майже 2 тис. сімей з дітьми, а надавало – 43 заклади різного відомчого підпорядкування та недержавні організації.

«На Дніпропетровщині таку послугу надають п’ять установ: Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Довіра», Павлоградська міська лікарня № 1, Інклюзивно-ресурсний центр в м. Нікополь, Центр підтримки дітей та сімей «Добре вдома» та Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Мальва» ДОР. Там допомогу вже отримали 382 родини. До кінця року відділення раннього втручання також будуть створені в Кривому Розі та Кам’янському. До того ж впродовж квітня-червня цього року в області відбувалось навчання в онлайн-школі з основ раннього втручання. В результаті — підготовлено 60 фахівців, які будуть залучені в організації надання цієї послуги на Дніпропетровщині», — розповів голова обласної ради Микола Лукашук.

Крім Дніпропетровщини в пілотному проєкті беруть також участь Вінницький, Донецький, Закарпатський, Запорізький, Кіровоградський, Луганський, Львівський, Одеський та Харківський регіони.