Новини

Право голосу для переселенців, гендерна рівність, та захист демократії – про що домовились Україна та Європа у Страсбурзі?

51385_001

Україна є одним з 47 держав-членів Ради Європи. Щороку Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи збирається, аби знайти шляхи вирішення найбільш актуальних питань та викликів для європейської спільноти.

36 сесія організації у Стразбурзі відзначилась наступними темами: захист демократії на місцевому рівні, підвищення рівня громадянської активності населення, підтримка соціальних прав молоді, гендерна рівність та багато іншого.

У Конгресі представником та членом української делегації є голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов, який так прокоментував важливість участі України у сесіях Конгресу:

«Тут щороку зустрічаються понад 200 тисяч європейських муніципалітетів і регіонів, які мають змогу обмінюватися досвідом. Це великі можливості, зокрема, і для нашої країни в цілому, і для Дніпропетровської області.

Ті резолюції, які приймає Конгрес, є безсумнівним та узгодженим на папері рішенням європейської спільноти за тими чи іншими темами. І його не можна не враховувати, приймаючи закони вже всередині країн-членів організації».

Одним із досягнень української делегації у Страсбурзі було підняття питання внутрішньо-переміщених осіб, чим ми привернули додаткову увагу до ситуації в Україні та військової агресії з боку Росії.

Комітет з поточних справ підтримав ініціативу України та готує відповідну резолюцію і рекомендацію «Роль місцевих та регіональних органів влади у захисті внутрішньо переміщених осіб (ВПО)», які будуть затверджені на наступній 37-ій сесії Конгресу.

Зараз в Україні налічується близько 1,5 мільйони ВПО, з яких близько половини вважають себе повноцінними членами тих громад, де зараз проживають.

Саме тому у листопаді 2018 року на 35-й сесії було прийнято звіт, резолюцію та рекомендацію «Права голосування на місцевому рівні як елемент успішної довгострокової інтеграції мігрантів та ВПО в муніципалітетах Європи».

Цього разу українська делегація в Конгресі вже підготувала звернення на Голову українського парламенту з тим, аби Верховна Рада пришвидшила вирішення питання виборчих прав ВПО.