Новини

Працевлаштування після ПТУ — чого потребують роботодавці Дніпропетровщини

7B35D40F-72A2-4394-9CF1-8D8CA466D203

Вищий рівень підготовки та більше профільних фахівців. Такі найчастіші запити до профтехучилищ висувають потенційні роботодавці. Про це сьогодні говорили експерти українсько-німецького проекту «Зовнішнє управління професійно-технічною освітою», що реалізується федерацією організацій роботодавців Дніпропетровщини, за підтримки обласної ради.

Протягом березня було проведено опитування ПТУ та роботодавців Кам’янського, Дніпровського та Нікопольського районів.

«Наша мета — налагодити ефективний діалог між компаніями, закладами професійно-технічної освіти та владою. Це необхідно задля якісного забезпечення регіону кваліфікованими кадрами розвитку підприємств та підвищення конкурентоздатності Дніпропетровщини», — пояснив Віктор Сергєєв, очільник федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини.

На думку представників ПТУ, серед питань, що потребують уваги — розвиток дуального навчання, з використанням виробничої бази підприємств, навчання наставників на виробництві, оплачувана практика для здобувачів освіти тощо.

Працедавці ж нарікають на нестійкий ринок праці, особливо під час пандемії Ковіду. При цьому додають, що діалог із професійними школами можна вдосконалювати. Роботодавці воліли б бачити більш вмотивованих, самостійних та відповідальних працівників, які вдало застосовують теоретичні навички на практиці.

«Наступним кроком будуть виїзні круглі столи на місцях — у Кам’янському, Дніпрі та Нікополі. Планується обговорити отримані результати дослідження із представниками професійних шкіл, влади та роботодавцями. А також скласти рекомендації для налагодження дієвої співпраці», — підсумувала директорка Дніпропетровського інвестиційного агентства обласної ради Валентина Затишняк.

Підсумкове засідання федерації організацій роботодавців, німецьких партнерів, представників влади та 53 ПТУ Дніпропетровщини заплановано на травень.