Новини

Профтехосвіта Дніпропетровщини: питання та виклики на 2021 рік

F41AA0D6-B074-4192-A284-BB922BE086A3

Майже кожен десятий житель Дніпропетровщини здобуває освіту в проф.тех. училищах. При цьому левова частка випускників ПТУ має складнощі із фаховим працевлаштуванням. Відбувається це через те, що зараз на ринку праці є невідповідність між кадрами, які готують ПТУ та реальним запитом від роботодавців.

Шляхи вирішення цього питання шукали у Дніпропетровській обласній раді. У заході взяли участь представники проф.тех училищ, роботодавці області, представники центру зайнятості, профспілок та німецькі партнери.

«Наразі в регіоні діють 53 професійно-технічні училища. Ми проаналізували 12 з них, що знаходяться на балансі обласної ради. Вони, здебільшого, випускають кадри сфери обслуговування  (кухарів, кондитерів та офіціантів). В той же час роботодавці промислового регіону Дніпропетровщини потребують фахівців технічного профілю (слюсарів, токарів та електрозварювальників)», — зазначила директорка Дніпропетровської регіональної інвестиційної агенції Валентина Затишняк.

В ході засідання учасники узгодили стратегію подальшої роботи. Впродовж березня 2021 року буде проведений моніторинг домовленостей між роботодавцями й ПТУ та оновлений алгоритми співпраці між ними. В результаті — сформується актуальне професійне замовлення, яке задовольнить потреби роботодавця, буде відповідати можливостям ПТУ та запитам випускників.

«Для початку роботу проведемо на базі училищ Кам’янського, Нікополя та частково Дніпра. Увагу зосередимо на підприємствах машинобудівної та трубної галузі», — додав Віктор Сергєєв, керівник організації роботодавців Дніпропетровщини.

В обласній раді зазначили, що вже мають детальний план дій і оновлене державне замовлення представлять у березні поточного року.