Новини

Підведено підсумки відбіркового етапу огляду-конкурсу народних звичаїв та обрядів Дніпропетровської області

IMG_1012

Відродження та збереження звичаїв, традицій та обрядів, що побутують на Дніпропетровщині — такою є мета конкурсу народних звичаїв та обрядів, який був оголошений на Дніпропетровщині 12 червня. Його учасниками стали  центри дозвілля та будинки культури територіальних громад сіл, селищ і міст області.

Всього в конкурсі взяли участь колективи від 34 громад. Під час першого етапу від них до Управління з питань культури та спорту обласної ради були надіслані відеоролики з різноманітними обрядовими дійствами та традиціями – це і свято Івана Купала, і «обжинки», і свято рівнодення, і обряди «водіння куста» або «викликання дощу». Не обійшли учасники конкурсу і теми традиційних ремесел – виготовлення кукли-мотанки, «кошачки», глиняного посуду. Декілька робіт були присвячені і кулінарним традиціям громад. Найбільш активною виявилася Межівська громада – від них на конкурс надійшло вісім робіт!

 Втім, конкурсна комісія, до складу якої долучили істориків, науковців, краєзнавців, культурологів дотримуючись правил і вимог огляду-конкурсу, виділила 10  його фіналістів. Оголошення переможців та їх нагородження відбудеться наприкінці серпня. Але вже точно відомо, що перше місце розділять дві громади, які не поступаються одна-одній якістю виконання конкурсної роботи.