Новини

Підвищення кваліфікації сімейних лікарів потрібне, наче повітря!

18055655_1546184125400872_8090141171101013011_o

В Дніпропетровській області вперше в Україні проводять он-лайн дистанційне навчання для сімейних лікарів. Сьогодні у прес-центрі обласної ради відбулася чергова лекція. Медична реформа, починаючи з 2012 року, змусила тисячі педіатрів й терапевтів стати сімейними лікарями. Фактично, вузькі спеціалісти повинні були за 6 місяців перекваліфікуватися у всебічно обізнаних фахівців.
Безперечно, курси підвищення кваліфікації були підготовлені професіонально та максимально ефективно для умов екстремальних строків. Крайня необхідність підвищення кваліфікації сімейних лікарів — причина запровадження проекту он-лайн конференцій. За ініціативи Дніпропетровської обласної ради майже рік тому в області почали проводитися навчальні он-лайн конференції для сімейних лікарів. Цей проект функціонує на абсолютно волонтерській основі. Жодної копійки з бюджету не витрачається. Задіяні три сторони: професори Дніпропетровської медичної академії, обласна рада та слухачі. Викладачі медакадемії готують план занять, тематику лекцій та безкоштовно читають сімейним лікарям необхідні для їх роботи матеріали. Конференції відбуваються раз на місяць. Платформу для них надає обласна рада. У прес-центрі співробітники ради налагоджують технічний зв’язок з районами області, де вже на іншому боці екрана, у своїх медичних закладах, у відведених для цього аудиторіях, чекають сімейні лікарі. Конференції мають двосторонній зв’язок, тобто викладачі читають лекції, бачать своїх слухачів, останні ж мають змогу задавати питання, вести діалог.

18076548_1546184265400858_6092446928189559673_o

Ініціатор проекту, заступник голови облради Мгер Куюмчян, зробив акцент на важливості дистанційного навчання: «Проект з підняття кваліфікації сімейних лікарів має грандіозні масштаби. Враховуючи, що за кожним сімейним лікарем закріплені більше 2000 людей, то цей проект торкається 2 млн жителів нашої області. Тут задіяні усі, без виключення ЦПМСД та більше 700 лікарів. Сучасна медицина розвивається дуже швидко, і лікарю з широкою сферою задач важко самостійно слідкувати за всіма нововведеннями в кожній окремій сфері медицини. Проект має всі можливості для подальшого розвитку. Сьогодні лікарі беруть участь в проекті, не відриваючись від робочого місця, а у майбутньому є реальна можливість забезпечити їх навчання вдома, що значно збільшить ефективність процесу!»

Теми лекцій різноманітні : про виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях, про психологічну підтримку родин військових, діагностики діабету та інші.

«Постійне навчання та підвищення кваліфікації потрібне сімейним лікарям, наче повітря! Наше завдання надати людям можливості, вміння скористатися нею – справа кожного. А можливості новітніх технологій наші можливості розширюють»,- наголосив Гліб Пригунов голова Дніпропетровської обласної ради.

Знання, які викладаються кращими професорами медичної академії, доступні далеко не усім лікарям у місті, тож слухачі із задоволенням відвідують конференції, радіють, що навчаються, не відриваючись від роботи. По закінченні курсу лікарі отримають бали, які будуть зараховані для них обласним департаментом охорони здоров’я.