Новини

Підтримка героїв: на Дніпропетровщині розповіли як опікуються ліквідаторами ЧАЕС

Приборкувати атом й ліквідувати наслідки вибуху на ЧАЕС 35-ть років тому рушило 34 тисяч мешканців Дніпропетровщини. Зараз на території області мешкає 19 234 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Близько 2 тисяч з них — діти.

Щороку ліквідаторам та їхнім родинам надається фінансова підтримка з державного, обласного та місцевих бюджетів. Це компенсації на продукти харчування, відпустки, допомоги на оздоровлення та путівки в санаторії, відшкодування за банківські позики та ін.

«На обліку у Головному управлінні Пенсійного фонду в області перебуває майже 12 тисяч осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цьогоріч для них був підвищений мінімальний розмір пенсії (до 10 тис грн.) та пенсії по інвалідності (до 6 тисяч грн), а також мінімальний розмір виплат непрацездатним членам сім’ї, що втратила годувальника (ліквідатора)», — розповіла Тетяна Стасенко, заст. нач. управління ГУ Пенсійного фонду України на Дніпропетровщині.

У 2021 році з обласного бюджету було виділено 3,3 млн грн на безкоштовні ліки та зубопротезування чорнобильців 1 категорії.

«Лікарня ім. Мечникова з 1986-го року опікується чорнобильцями. В нас є спеціалізоване відділення для хворих тільки цього контингенту. Також діє обласний реєстр України, де накопичується база даних на всіх чорнобильців регіону, які щороку проходять диспансеризацію за місцем проживання. Зараз до неї внесено 13.5 тисяч постраждалих, з них 9 тисяч — ліквідатори аварії. Щороку в стаціонарах Мечникова лікується близько тисячі чорнобильців», — розповіла завідувачка диспансерного відділу по мед. забезпеченню осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС обласної лікарні ім. Мечникова Тетяна Чекмарьова.

За офіційними даними внаслідок Чорнобильської аварії постраждало близько 5 млн. людей, з них понад 2,6 млн. українців, у тому числі понад 600 тис. дітей.

IMG_1606 IMG_1608 IMG_1622 IMG_1629 IMG_1638 7