Новини

Реформа регіональної політики: що зміниться в регіоні та в громадах

303360C2-FAE2-4302-BE09-0BA39E2B9D28

Уряд підтримав розроблений Мінрегіном законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики». Це означає, що в регіонах буде новий уніфікований план розвитку. Відтак узгоджено розвиватимуться громади на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Дніпропетровська обласна рада та адміністрація вже мають затверджену стратегію розвитку регіону на 2021-2027 рр. В ній фокус направлений на ефективне використання інноваційного потенціалу області.

«Перед нами стоять чотири стратегічні цілі — посилення економічної конкурентоспроможності регіону, екологічна та енергетична безпека, якісні умови життя та розвиток людського потенціалу. Звідси випливають і оперативні цілі для розвитку Дніпропетровщини на найближчі роки. Зокрема, це розвиток промислово-виробничої сфери, експортного потенціалу космічної галузі, якісні зміни в управлінні відходами, розвиток рекреаційних зон, агропромислового комплексу тощо», — пояснив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Згідно розробленого Мінрегіоном законопроекту, подібні плани розвитку тепер складатимуть і громади регіону з населенням понад 10 тисяч людей. Такі стратегії створюватимуться не в кабінетах, а безпосередньо за участі мешканців громад – жителями, активістами, бізнесом, науковцями.

Плани, згідно нового законопроєкту, розроблятимуться не на рік, як було раніше, а на сім.

Також буде створена єдина геоінформаційна система моніторингу розвитку регіонів та територіальних громад. Це дозволить відслідковувати динаміку розвитку, забезпечить прозорість та ефективність публічних інвестицій в регіони.

Окрім того, підвищиться обізнаність громадян про діяльність громади, а також якість та обґрунтованість управлінських рішень.

«Коли ми отримаємо плани розвитку громад, то будемо більш чітко розуміти потреби окремих територій. Відтак зможемо коригувати план розвитку регіону в цілому, аби він сприяв покращенню умов для розвитку людей та економічному піднесенню Дніпропетровщини», — зазначив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.