Новини

Розвиток сільської медицини: на Дніпропетровщині звели сучасну амбулаторію за європейськими стандартами

61463912-5937-492F-A2B6-EBA5FA7DA2C0

Новий медичний заклад збудували у селі Глеюватка Криворізького району.

Сьогодні його проінспектували голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Орлов, а також народні депутати України — Юрій Корявченков та Володимир Захарченко.

Раніше жителям навколишніх територій, аби потрапити на прийом до лікаря, доводилось їздити за 15 кілометрів. У селі був лише фельдшерський пункт, де медичну допомогу людям надавала медична сестра. Тепер же з’явиться лікар, звернутись до якого зможуть жителі усіх вікових груп.

Програма розвитку сільської медицини ініційована державою. Вона реалізується шляхом співфінансування з державного, обласного та місцевих бюджетів. На закінчення будівництва нової амбулаторії у с. Глеюватка у 2021 році були залучені кошти виключно з обласного бюджету.

«На будівництво амбулаторії в с. Глеюватка з обласного бюджету було виділено 10 529 228 грн. Послугами нової амбулаторії зможуть користуватися 3344 людини. Це мешканці сіл Глеюватка, Новоіванівка, Красна Балка та Веселий Кут. В амбулаторії покищо працюватиме один лікар загальної практики, в майбутньому залучатимемо і вузькопрофільних фахівців», — розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Спеціалісти глеюватської амбулаторії надаватимуть допомогу пацієнтам з невиліковними хворобами (на останніх стадіях перебігу), здійснюватимуть диспансерний нагляд та нагляд за здоровими вагітними, породіллями, дітьми раннього віку, профілактику неінфекційних та інфекційних захворювань тощо.

«Усього у сільській місцевості проживає близько 30% всього населення України. Але якість надання первинної медичної допомоги на селі сьогодні — в гнітучому стані. Люди не мають не те, що ліків чи сучасного обладнання, а фахівця, до якого можуть звернутись по допомогу. Саме тому на розвиток медицини у сільській місцевості у 2021 році обласна рада заклала майже 97 млн грн. Наша мета — аби сучасні та комфортні медичні заклади з’явлись в усіх селах та селищах Дніпропетровщини», — додав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.