Новини

Розкопки старовинного міста на території Самарівки. Вчені вважають, що саме звідси розпочало свою історію сучасне Дніпро

EA60C5ED-EA22-4DF7-B054-D3147910D6BF

📌В рамках фестивалю «Діти вивчають країну», організованого обласною радою (КП «Дивокрай»), з 17 червня тривають розкопки на території забутого міста – Катеринослава Кільченського. Більше двохсот років вважалося, що всі його будівлі були розібрані і від міста не залишилося ніяких артефактів.

📌Втім, у співпраці зі спеціалістами історичного музею ім. Д. Яворницького тут вперше почала роботу археологічна експедиція. Були знайдені залишки міста XVIII століття, його житлових споруд, кахлі, печатки, кістки та інше. 

📌Відомо, що місто було засноване в 1776 році як місто-фортеця в гирлі ріки Кільчень, при впадінні в річку Самару. Це було типове для свого часу місто-фортеця, військово-адміністративний центр. За однією із версій, саме звідси розпочали свій розвиток міста Дніпро та Новомосковськ. 

📌Максим Кавун, завідуючий відділом ДНІМ ім. Д. Яворницького додає: «За 7 років існування міста були збудовані фортеця та декілька кварталів із житловими та громадськими спорудами. Населення міста в 1781 році складало близько 3-х тисяч осіб. Місто формувалося як поліетнічний центр. Його населяли українці, росіяни, греки та вірмени, які прибули з Кримського півострова. Працювали дві фабрики – шкіряна та свічна, два училища. У 1784 році було обрано нове місце для Катеринослава – високий правий берег Дніпра».

📌Найбільш цікавими знахідками експедиції спеціалісти називають пічні кахлі кінця XVIII століття. Знайдені одразу кілька зразків кахлів: зі східними мотивами (Китай, Японія), з рослинним орнаментом. Кольорові кахлі палацового типу ніколи не зустрічалися в нашій місцевості. Вони явно походять з Санкт-Петербурга або інших великих міст. 

📌Святослав Олійник коментує: «На прикладі цієї експедиції можна зрозуміти, що робота наших фахівців історичного музею дає значні результати, які повинні бути оцінені та висвітлені для широкого загалу. Усі артефакти займатимуть почесне місце у музейних експозиціях».