Новини

Сміливо та неоднозначно – Тараса Шевченко зобразили в популярних образах

FB_IMG_1583748466930

 

«Квантовий стрибок Шевченко» — нашуміла виставка відкрилася в Дніпропетровському національному історичному музеї імені Яворницького.

Автором представлених робіт є київський художник-ілюстратор Олександр Грехов. 29 картин зображують метра української літератури у різних образах – художниці Фріди Кало, Майстра Йоди, Маріо, Джека Горобця, Джина, Термінатора, Гаррі Поттера, Дарта Вейдера і інших відомих персонажів.

За задумом організаторів виставка мала показати сплав вільнодумства і науки. Це подорож з українським Вергілієм — Тарасом Григоровичем. Також пояснили, чому виставка називається саме «Квантовий стрибок»: в школі розповідали, як Тарас Шевченко, будучи дитиною, відправився на пошуки «залізних стовпів», що підпирають небо і ховають ворота, за якими світить сонце. У музеї припустили, що б сталося, якби Шевченкові вдалося дістатися цих стовпів, а за ними б знаходився портал для подорожей у часі і просторі.

Під кожною картиною є підписи, що пояснюють зв’язок героїв із самим Шевченком. Тарас-Термінатор каже «I`ll be back » — співзвучно з часом його арештів і військової служби. Статуя Свободи Шевченко, як і сам письменник, закликає до волі свій народ. Ознайомитись із усіма роботами жителі Дніпра можуть в історичному музеї на першому поверсі до 21 березня.

FB_IMG_1583748446528

Одним з перших відвідувачів виставки став голова облради Святослав Олійник: «Осучаснення Шевченка – як на мене пройшло без провокацій, лише із гумором».

#дніпро #облрада #новини #шевченко #кватовий_стрибок #виставка