Новини

Спільні проекти між ОТГ – Гліб Пригунов розповів про досвід області на ІV Форумі місцевого розвитку.

mizhmunitsypalna-spivpratsya-6
Другий день міжнародної платформи обміну досвідом у Трускавці. Професійний дискусійний майданчик, більше 400 учасників із різних країн, 21 дискусійна панель.
Головна тема дня — міжмуніципальна співпраця – об’єднання зусиль задля спільного розвитку громад.
Голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов виступив із доповіддю про те, як напрямок реалізується в громадах області. За прикладом всієї України Дніпропетровські ОТГ співпрацюють за 5-ма основними темами:
ремонт місцевих доріг,
поводження з твердими побутовими відходами,
проведення ремонтних робіт у навчальних закладах (школи, дошкільні навчальні заклади),
створення, спільне утримання комунальних підприємств, організацій,
адміністративні послуги (спільне фінансування ЦНАП, надання адміністративних послуг).
Загалом за останні роки в області зареєстровано 10 таких міжмуніципальних угод.
«Міжмуніципальне співробітництво – це наступний крок у розвитку громад. Вони стають спроможними самостійно реалізувати спільні проекти. Керівники та жителі ОТГ, загалом суспільство, стають дорослішими. Зникає найгірша для нашого народу звичка – чекати, аби хтось зробив або дав. Тепер вони повністю відчули власну відповідальність за розвиток своїх територій, силу власних рішень та можливості, які надала для цього децентралізація. Ми – на порозі ери нового цивілізованого суспільства, з активною громадянською позицією», — зауважив голова Дніпропетровської обласної ради.
Окрім того, голова обласної ради зазначив, що гарною практикою буде брати приклад і з інших областей. Як-то проект західних регіонів, які об’єдналися заради відновлення лісів, висадивши 3 млн саджанців.
mizhmunitsypalna-spivpratsya-2 — копия