Новини

Сільські школи Царичанської громади отримали сучасні комп’ютерні класи в рамках програми USAID DOBRE

 

До початку нового навчального року сільські школи Царичанскої об’єднаної громади Дніпропетровської області отримали сучасні комп’ютерні класи, ліцензійне програмне забезпечення, багатофункціональні пристрої та мультимедійне обладнання.  Це результат прямої допомоги громадам Дніпропетровської області в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Святкове відкриття комп’ютерних класів відбулася першого вересня у Бабайківській та Прядівській загальноосвітніх школах.

Жителі Царичанської громади самостійно визначали, куди спрямувати допомогу від програми DOBRE. Зважаючи на те, що сьогодні важливу роль в освіті дітей відіграє використання сучасних технологій, громада вирішила обладнати новою технікою комп’ютерні класи Бабайківської, Прядівської та Преображенської сільських шкіл І-ІІІ ступенів.

«Наші діти довго працювали за старими комп’ютерами. Звісно, що техніка розвивається дуже швидко і ми не могли виконувати програму з інформатики, користуватися інтернетом для організації навчального процесу, вести сайт та електронні журнали. Такі програми, як DOBRE, дуже важливі особливо для сільських шкіл, бо ми живемо в час інтеграції. І хоча школа розташована далеко від обласного та  районного центрів, але сьогодні ми відчули себе у центрі уваги», — сказала Валентина Ковтун, директор  Бабайківської загальноосвітньої школи.

Загалом на закупівлю комп’ютерів та обладнання для шкіл було спрямовано понад 480 тис. грн.  Із них 402 тис. грн. було надано в рамках проекту DOBRE. Іншу частину коштів − 80 тис. грн. − виділила громада з місцевого бюджету на придбання двох дошок та багатофункціонального пристрою для шкіл села Михайлівка та села Юр’ївка. «Переваги децентралізації в тому, що більшість податків залишаються на місцях і це дає нам можливість використовувати кошти на потреби та вирішення проблем громади. Сьогодні жителі вважають, що особливої підтримки потребує освіта та наші діти, тому і допомагаємо школам», — зазначив голова Царичанської об’єднаної територіальної громади Геннадій Сумський.

Сьогодні у Дніпропетровські області програма DOBRE співпрацює з 12 громадами, які були обрані на конкурсній основі. За словами керівника програми DOBRE Бері Ріда, жителі громад, як ніхто інший, добре знають свої проблеми та потреби. І якщо вони отримають фінансові ресурси, то ефективніше вирішуватимуть проблеми.

«Відкриття комп’ютерних класів – це перший результат співпраці Царичанської громади з програмою DOBRE. Це наші короткострокові цілі. Ми запитали у громади, якої вони на даний момент потребують допомоги і вони обрали підтримку сільських шкіл та забезпечення їх комп’ютерами, мультимедійним обладнанням. Програма DOBRE також працює над довгостроковими цілями: залученням громадянам в управління громади, підтримка економічного розвитку громади, якісне надання послуг жителям», — підкреслив керівник програми DOBRE.