Новини

У Дніпропетровській області планують розробити регіональну  програму збереження пам’яток борцям з нацизмом

EBACFDD3-EE93-4C64-9965-A29AC7ADBC3A

З такою ініціативою виступив  Геннадій Гуфман, перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради:

«Зберігати і захищати історію на всіх рівнях необхідно. Не є винятком з цієї аксіоми і питання збереження історії про події війни 1939-45 р.р.».

Геннадій Гуфман впевнений, що реставрації потребують вже не тільки пам’ятники, експозиції музеїв або підходи до цієї роботи. Реставрації потребує сама пам’ять про історичні події того періоду:

«Ми готові створити майданчик для комплексної розробки програми, яка дозволила б зберегти ту живу історію і пам’ять, що зберігається як в великих меморіалах, так і в маленьких могилах та нагадує нам про події тієї страшної війни», — говорить Геннадій Гуфман.

Для обговорення шляхів реалізації програми зустрілися історики, представники пошуково-історичних клубів та реконструктори історичних подій, визначили формати взаємодії для підготовки нової Регіональної програми збереження пам’яток борцям з нацизмом 1939-45 р.р.

На першій зустрічі фахівці дійшли висновку, що нова програма повинна бути комплексною, яскравою, змістовною.

«Фінансування такої програми держава повинна закріпити законодавчо, а також зобов’язана зберігати пам’ятки і підтримувати пошуково-реставраційну роботу. Але, закон працюватиме лише тоді, коли у справу збереження історії вкладатимуть душу, коли існуватиме зацікавленість громад. Тому тут важлива роль волонтерів, приватних ініціатив, спонсорів, активістів. Всіх людей, які не байдужі до цієї теми. Тільки тоді будь-яка програма наповнюється не тільки справами, а й енергією цих людей», — зазначив Геннадій Гуфман.