Новини

У Дніпрі провели другий психологічний семінар «Моральна травма: діагностування та консультування» 

IMG_5230

350 учасників заходу – психологи, військові, поліцейські, капелани, працівники соцслужб, медики, рятувальники, очільники громад Дніпропетровщини вчилися як долати моральну травму. Слухали спікерів зі США –  Грегорі Янга – міжнародного тренера й консультанта з питань моральної травми та Тімоті Фелтона – представника Асоціації шерифів та депутатів штату Айова у виконавчій раді D.A.R.E.

«Питання психологічної травми актуальне для нашого суспільства, яке щодня долає непрості виклики воєнного часу. Тож я дякую організаторам та спікерам, які поділилися досвідом щодо діагностування моральної травми. Про це потрібно говорити та діяти, аби українці змогли вистояти», –  підкреслив Андрій Соколов – заступник голови Дніпропетровської обласної ради по виконавчому апарату.

Лектори розглянули відмінності між ПТСР і моральною травмою. Обговорили методи допомоги та відновлення.

«Це дуже потрібний семінар, враховуючи, що ми живемо в умовах повномасштабної війни. Я працюю з керівниками закладів освіти і з психологічними службами, щоб допомагати і дітям, і дорослим  у цей непростий для країни час. Психологічна підтримка зараз надзвичайно важлива для всіх, тож слід цьому вчитися», –  розказав Анатолій Коломоєць – начальник управління з питань охорони здоров’я, соцполітики та розвитку освітньої галузі Дніпропетровської облради.

Учасники отримали навики слухання та побудови діалогу з людьми, які страждають від моральної травми.

«Ми мало говоримо про ментальне здоров’я. Час почати це обговорення. Адже моральна травма, яку навіть не вважають психотравмою –  смерть від тисячі порізів. Це коли руйнуються моральні основи. Це призводить до алкоголізму, наркоманії, емоційного дисбалансу, конфліктності. Такі люди не можуть будувати здорову країну. Тому нам потрібно працювати над тим, щоб об’єднуватися і допомагати один одному», –  сказав координатор програми психологічної реабілітації в БФ «Life Support Ukraine» Ігор Скрипніченко.

Захід організувала Дніпропетровська обласна асоціація органів місцевого самоврядування за підтримки Дніпропетровської обласної ради, громадських організацій «Руки милості», «Час сяяти», БФ «Life Support Ukraine».

У результаті роботи семінару учасники отримали сертифікат міжнародного зразка.

IMG_5024 copy IMG_5229
IMG_5205 IMG_5189-Enhanced-NR IMG_5156-Enhanced-NR IMG_5090-Enhanced-NR IMG_5097-Enhanced-NR

IMG_20231025_193956_935