Новини

У Дніпрі пройшла презентація всеукраїнського проєкту «Вистоїмо разом»

!DOR00962

Метою проєкту є створення ефективної цілісної системи підтримки людей, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного з війною, аби постраждалі могли отримати необхідну допомогу з урахуванням міжнародного досвіду та регіональних особливостей, а також ефективно захищати свої права в судах.
Тематичний круглий стіл провели для працівників органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, громадських організацій Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей.

Більше 80 учасників з трьох областей України долучилися до проєкту, який пройшов у змішаному форматі. Загалом проєкт охоплює всю Україну з фокусом на 14 пілотних областях і триватиме до березня наступного року.

Коротко про сам проєкт і напрацювання на державному рівні у сфері СНПК присутнім розповіла Катерина Левченко, Урядова Уповноважена з питань гендерної політики.

Під час зустрічі присутні ознайомилися із основними завданнями та напрацюваннями національної і регіональної політики у згаданій сфері в контексті виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» по кожному з 3-х регіонів-учасників заходу.

Ключові стейкхолдери розповіли про три компоненти проєкту: адвокатський, освітній та інформаційний. Поінформували учасників про діючі регіональні коаліції 1325, актуалізацію їхнього складу та досвід роботи, напрацьовані у партнерстві з громадськими об’єднаннями, місцевими органами влади, військовими, фахівцями соціальної сфери плани дій коаліцій із виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325.

«У Дніпропетровській області знаходиться близько півмільйона внутрішньо переміщених осіб, що були вимушені тікати від війни. Майже 11 тисяч дітей навчаються у наших закладах освіти. Ще більше переселенців знаходиться в різних куточках країни і за її межами. На жаль, багато хто з них має свій особистий травматичний досвід – і дівчата, і чоловіки. Тому тема сексуального насильства у воєнний період дуже болюча та актуальна. Про це треба не лише знати і говорити, а й напрацьовувати, впроваджувати механізми підтримки постраждалих від насильства», – зазначила Ірина Корчемаха, заступниця начальника управління з питань культури та спорту, начальниця відділу з питань культури та мовної політики обласної ради.