Новини

У столиці в рамках Конгресу місцевих та регіональних влад стартував Міжнародний Саміт міст та регіонів

photo_5336767203862758046_y

Участь у ньому взяли представники іноземних держав, урядів та парламентів, очільники міст, регіонів та асоціацій. Усього — 141 представник із 17 країн та міжнародних організацій. Серед них і голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук. Ще 128 керівників міст з 47 країн доєднались онлайн.

«Важлива нова українська інфраструктура захисту і наша з вами співпраця заради безпеки, я впевнений, стануть прикладом для країн, міст, для громад, для людей. Так само як російська агресія спричинила глобальні негативні, дуже болісні наслідки, українська перемога має принести світові нові стандарти безпеки, новий досвід спільної дії та економічний потенціал, нові можливості будувати й захищатися разом. Разом! На рівні держав і компаній, громад і людей», — звернувся до присутніх Президент України Володимир Зеленський.

Мова на саміті йшла про децентралізацію та євроінтеграцію, які тривають в України навіть попри війну.

«Децентралізація зміцнює нашу державу, сприяючи стійкості та здатності протистояти ворогу. Зараз місцеве самоврядування активно співпрацює з органами державної влади. Саміт є важливою платформою для розвитку України, допомагаючи громадам реалізувати програми відновлення і вирішувати проблеми пов’язані з війною. Це новий рівень взаємодії — країни Європи та місцеве самоврядування. Спільні проєкти, відбудова України та рух до вступу в ЄС», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль сказав: «Сьогодні міжнародне муніципальне партнерство набуло небачених масштабів — понад 300 територіальних громад України уклали 1,5 тисячі партнерських договорів. Майже 60 країн світу допомагають нашим містам, селищам та селам вижити та відновитись після смертоносних ворожих атак. Дякую кожному другу, кожному партнеру України за підтримку».

Учасники заходу говорили також про відновлення інфраструктури країни, реінтеграцію та інноваційний розвиток територій, виклики гуманітарного характеру та розмінування.

«Сьогодні стартували дискусійні панелі Міжнародного Саміту міст та регіонів, який триватиме два дні. Відбулось три дискусійні панелі. Йшлося про найактуальніше. Реінтеграція територій, гуманітарна ситуація, розмінування та відновлення громад, які понівечила росія», — розповів очільник ДніпроОВА Сергій Лисак.

Під час першого дня Саміту присутні дискутували про напрямки розвитку суспільства через роботу громадських просторів, виклики, з якими стикаються хаби та напрацювали практичні поради у їх створенні.

Завтра в рамках Саміту одночасно працюватимуть 8 окремих хабів. Там відбудуться дискусії на актуальні теми, які відповідають цінностям громадського простору.