Новини

У 2018 році Україна може стати другою у світовому рейтингу експортерів меду.

24C19A48-0D33-43D6-8772-DCD6E2B2796F

Одним з пріоритетних напрямків роботи Дніпропетровської обласної ради є підтримка вітчизняного виробництва, малого та середнього бізнесу. Це безпосередньо стосується і галузі бджільництва. Зараз українська продукція вже входить до п’ятірки лідерів з виробництва меду. Попереду лише Китай, Турція і Аргентина. За минулий рік його експорт збільшився майже на 19 %, що дорівнює 133 млн. доларів. В основному, цей продукт купують у Польщі, Німеччині та США.

Аби процес розвитку не зупинявся, а лише набирав оберти, сьогодні у Дніпропетровській обласній раді зібралися за круглим столом представники влади, пасічники регіону та профільні громадські організації. Обговорили питання, які гальмують розвиток бджільництва Придніпров’я та шляхи їх вирішення. В рамках угоди про асоціацію з ЄС, до кінця 2019 року, необхідно впровадити європейські стандарти якості. Зараз як таких обов’язкових вимог в Україні не існує. А за неофіційними даними, більше половини пасічників працюють у тіні. Якщо усі вони отримають необхідні сертифікати, санітарні паспорти, зроблять спеціалізовані документи, то галузь бджільництва може стати однією з передових в агропромисловому комплексі. Теперішні об’єми виробництва меду можуть зрости удвічі.

Голова обласної ради Гліб Пригунов коментує: « Аби пасічники дійсно почали виходити з тіні та сертифікувати свою продукцію, треба сформувати простий і ефективний шлях нашої співпраці. Для цього вони мають об’єднуватись в кооперативи. Обласна рада буде підтримуватиме ці об’єднання!»