Новини

Форум «Dnipro-2030» або як зберегти екосистему?

_MG_3350

П’ять змістовних доповідей про екологічні проблеми області та міста Дніпро, жваві дискусії та створення робочих груп за напрямками.

Одними з головних проблем є сфера поводження з побутовими відходами. Безконтрольне накопичення, стихійні звалища та тотальна невідповідність нормам екологічної безпеки. Ця проблема для області та країни не нова, втім нині розробляється законопроект 2207-1, який покликаний зупинити цей хаос. Презентував його народний депутат Кирило Нестеренко, член Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування. Він розповів: «В Україні щорічно утворюється близько 400 млн тонн відходів. І тільки 6% з них переробляється. У країнах ЄС середній показник становить 40%. А наприклад у Швеції – 99%». Вперше в українських законах будуть впроваджені принципи та положення європейського законодавства у сфері управління відходами. Для цього буде введена система розширеної відповідальності виробника продукції, прийняті жорсткіші міри покарання за порушення у сфері управління відходами. У підсумку, такі вимоги не тільки покращать екосистему, а й забезпечать близько 20 млрд надходжень до бюджету.

Також громадськість вже давно обговорює проблему озеленення міст, втім це питання треба вирішувати починаючи із вибору саджанців та їх посадки – переконують науковці. Наприклад, платани, які саджають зараз, просто не витримують високої міської температури повітря, їхнє місце – біля води. Або каштани, які враз з’їдає міль. Усіх цих проблем реально можна позбутися, якщо регламентувати роботу із зеленими насадженнями у кожному населеному пункті.

Сформулювали процес вдосконалення екомоніторингу повітря, збереження та розширення природо-заповідного фонду та інше. Тепер за кожним із напрямів працюватиме окрема робоча група до якої входитимуть представники громадськості, науковці та представники влади.